Szaszłyki drobiowe po grecku

Szaszłyki są bardzo aromatyczne dzięki ziołom, przygotowuję je na spotkanie ze znajomymi:)

dania mięsneszaszłyki

Czas przygotowania:
65 min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.46 z 190 głosów)

Składniki:

  • 1/2 kg filetu z piersi kurczaka,
  • 4 plastry wędzonego boczku,
  • 4 suszone pomidory w oleju,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • łyżka posiekanego szczypiorku,
  • łyżeczka tymianku,
  • sól, pieprz,
  • 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów.

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Mięso umyć, osuszyć i podzielić na 4 porcje, rozbić delikatnie. Z obu stron oprószyć solą i pieprzem, następnie z jednej strony posmarować koncentratem pomidorowym, ułożyć po plasterku boczku. Zwinąć ściśle jak roladę, po czym pokroić w plastry. Powstałe roladki nadziewać na namoczone w wodzie patyczki do szaszłyków. Zioła posiekać, zmiksować wraz z suszonymi pomidorami i olejem. Powstałą marynatą posmarować roladki, odstawić na 30 minut do lodówki.
  • Piec na grillu ok. 15-20minut.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy