Gulasz wieprzowy mojej mamy wyśmienity

Najlepszy gulasz mojej mamy.

Dodany przez: Anullka

Gulasz wieprzowy mojej mamy wyśmienity

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
10 porcji
Ocena:

(średnia 3.66 z 61 głosów)

Składniki

  • 1 kg mięsa od szynki wieprzowej lub chudej łopatki
  • 4 cebule
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki(wersja na ostro ½ łyżeczki papryki ostrej)
  • 1 łyżka vegety
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 listek laurowy
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 3 łyżeczki czubate koncentratu pomidorowego
  • kawałek pora
  • ½ marchewki
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 łyżka mąki

Przygotowanie

  1. Mięso umyć, wytrzeć papierowym ręcznikiem, pokroić w kostkę (wielkość dowolna wg uznania).
  2. Cebulę pokroić, zeszklić na patelni, przełożyć na talerzyk.
  3. Na tej samej patelni, obsmażyć mięsko na złoty kolor, dodać cebulę, pokrojoną marchewkę, cienko pokrojonego pora i zalać wszystko wodą (wody ma być tyle żeby przykryć mięso).
  4. Dusić około 15 min na małym ogniu,pod przykryciem. Po tym czasie dodać vegetę, listek, pieprz, paprykę, przeciśnięty czosnek, majeranek i koncentrat pomidorowy.
  5. Dusić! aż mięsko będzie miękkie (ale żeby się nie rozpadało).
  6. Na końcu dodać łyżkę mąki, rozrobioną z odrobiną wody i zaprawić sosik gotując jeszcze około 5 min. Podawać z ziemniakami lub makaronem.
  7. Smacznego.

Wskazówki

Gulasz wieprzowy świetnie smakuje także z pieczywem, kasza gryczaną. Jako dodatek polecamy kiszone ogórki.

Komentarz redakcji

Gulasze są bardzo lubiane - dają dużą dowolność łączenia składników. Jeśli jednego brakuje w twojej lodówce, łatwo zastąpisz go czymś innym. Oryginalnie nazwa gulasz pochodzi od węgierskiego dania i często oznacza bardziej gęstą zupę pełną mięsnych kąsków. W naszej kuchni gulaszem nazywa się większość duszonych potrawek mięsnych lub wegetariańskich.
wieprzowina mięso gulasz
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze