Marynata do karkówki

Ocena:

4.12 (235)

  • 10 min.
  • dla 5 osób
  • łatwy

Marynata do karkówki w klasycznej wersji jest uniwersalna. Sprawdzi się w różnych sposobach obróbki mięsa – do grillowania, smażenia lub pieczenia. Jest słodko–pikantna, wyrazista i dobrze zbalansowana. Aby jednak wydobyć pełnię smaku, należy przygotować karkówkę w marynacie na co najmniej 12 godz. przed planowanym smażeniem lub grillowaniem.

Składniki:

  • czosnek  3 ząbki

  • ketchup  20 g

  • musztarda  20 g

  • olej  50 ml

  • sól  5 g

  • pieprz kolorowy  5 g

  • słodka papryka  5 g

  • papryka ostra  5 g

Marynata do karkówki - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Czosnek: obieramy z łupin i przeciskamy przez praskę.

  • Krok 2:

    Baza na marynatę: w misce mieszamy ketchup, musztardę i olej.

  • Krok 3:

    Przyprawy: dodajemy sól, kolorowy pieprz, dwa rodzaje papryki i przygotowany wcześniej czosnek.

  • Krok 4:

    Marynata do karkówki jest gotowa: nacieramy nią mięso i odkładamy do lodówki na min 12 godz. (czas podany w przepisie nie uwzględnia czasu marynowania mięsa).

Porady

  • Jeśli planujemy zrobić karkówkę na grillu lub patelni – kroimy ją w plastry o grubości ok. 1 cm.
  • W przypadku karkówki z piekarnika – marynujemy mięso w całości.
  • Do marynaty możemy dodać także świeże lub suszone zioła, np. oregano lub tymianek.
  • Olej roślinny można zastąpić oliwą z oliwek.
  • Jeśli chcemy, aby marynata do karkówki była bardziej słodka, możemy dodać 15 ml miodu.
  • Marynowane mięso jest gotowe na grilla następnego dnia. Możemy je także usmażyć lub upiec w piekarniku.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Inne marynaty do karkówki

Klasyczna marynata do karkówki ma słodko–ostry smak, który od razu kojarzy nam się z potrawami z grilla. Oczywiście sposobów na marynowanie mięsa jest o wiele więcej. Poniżej kilka wybranych propozycji:

  • piwna marynata do karkówki – do jasnego piwa dodajemy ziarna jałowca i rozkruszone liście laurowe, doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy z olejem roślinnym,
  • pikantna marynata do karkówki – do bazowych składników możemy dodać posiekaną papryczkę chili, ciekawym dodatkiem jest też ocet z czerwonego wina,
  • miodowo–musztardowa marynata do karkówki – w składnikach pomijamy ketchup, zamiast niego dodajemy miód. Najbardziej sprawdzi się jasny o neutralnym smaku, np. akacjowy, wielokwiatowy lub lipowy,
  • marynata miodowo–czosnkowa – przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku mieszamy z miodem i sosem sojowym, dodajemy ocet balsamiczny i olej roślinny.

Marynowana karkówka – i co dalej?

Zamarynowane mięso po obróbce termicznej jest kruche i soczyste w środku. Możemy ją przygotować na trzy sposoby:

Marynata do karkówki i nie tylko

Marynata do karkówki sprawdzi się także do innych mięs z grilla oraz dań wegetariańskich. Możemy ją wykorzystać do przygotowania:

  • boczku z grilla,
  • skrzydełek, udek lub piersi kurczaka,
  • boczniaków – zamarynowane grzyby najlepiej ułożyć na tace, aby nie spadły do środka grilla,
  • tofu – kroimy je w kostkę o wielkości ok. 2 cm, marynujemy, a następnie nabijamy na patyczki do szaszłyków. Możemy przełożyć pieczarkami, papryką lub ananasem.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne