4.28 (225)
Jajka w sosie musztardowym to sycący i tani obiad bez mięsa, który zyskał popularność w czasach PRL-u. Nie wymaga wiele pracy i powstaje z kilku prostych składników. Aksamitny sos na bazie masła, mąki, bulionu i śmietanki perfekcyjnie otula jajka na twardo. Potrawę uzupełniają tłuczone ziemniaki. Warto udekorować ją szczypiorkiem i koperkiem, żeby dodać jej koloru. Podpowiadamy, jak zrobić szybkie jaja w sosie musztardowym.
jajka 4 szt.
ziemniaki 400 g
bulion warzywny 300 ml
masło 25 g
mąka pszenna 25 g
musztarda 60 g
śmietana 30% 45 ml
szczypiorek 0.25 pęczka
koperek 2 gałązki
sól 5 g
pieprz 2 g
Ziemniaki: obieramy, kroimy w mniejsze cząstki, opłukujemy i wrzucamy do garnka. Zalewamy je zimną wodą. Wsypujemy łyżeczkę soli. Doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy gaz i gotujemy ziemniaki przez około 20 minut, do miękkości. Najlepiej wykorzystać warzywo mączyste, zwłaszcza jeśli chcemy podać jaja w sosie musztardowym z kremowym purée. Natomiast wiosną i latem idealnie sprawdzą się młode ziemniaki, które warto ugotować w mundurkach.
Ewa Niepytalska
Jajka: wyjmujemy wcześniej z lodówki, żeby osiągnęły temperaturę pokojową. Wkładamy do rondelka i zalewamy wodą. Możemy dodać szczyptę soli, co powinno nam ułatwić zdejmowanie skorupki. Gotujemy jajka na twardo, przez 8–10 minut (w zależności od ich wielkości), po czym odlewamy. Warto wybrać produkt oznaczony cyfrą 0, co oznacza, że pochodzi od kur z chowu ekologicznego, hodowanych tradycyjnie, na wolnym wybiegu.
Ewa Niepytalska
Zasmażka: rozpuszczamy masło w rondelku. Dodajemy mąkę pszenną. Dokładnie mieszamy. Zmniejszamy moc palnika. Smażymy bazę do sosu przez kilka minut, żeby pozbyć się surowego smaku mąki. Możemy ją lekko zarumienić. Dzięki temu sos musztardowy na ciepło zyska lekko orzechowy aromat.
Ewa Niepytalska
Sos: stopniowo dolewamy do zasmażki gorący bulion warzywny lub drobiowy. Energicznie mieszamy zawartość rondelka rózgą kuchenną, najlepiej spiralną, która skutecznie rozbije wszystkie grudki. Gotujemy sos na małym ogniu, aż zyska pożądaną konsystencję. Jeśli za bardzo się zredukuje, zawsze możemy wlać nieco więcej bulionu lub wody. Dodajemy musztardę (dowolną, na przykład sarepską lub dijon) i śmietankę. Mieszamy do połączenia składników. Doprawiamy. Sos musztardowy do jajek powinien być wyrazisty w smaku, kremowy i aksamitny.
Ewa Niepytalska
Dodatki: obrywamy ładne listki koperku z gałązki, myjemy je i osuszamy na ręczniku papierowym lub za pomocą wirówki do sałaty. Opłukujemy szczypiorek w zimnej wodzie. Odsączamy go i drobno siekamy. Jaja w sosie musztardowym możemy też udekorować natką pietruszki, kolendrą, tymiankiem lub rozmarynem.
Ewa Niepytalska
Podanie: odlewamy ziemniaki i tłuczemy je (możemy dodać masło i mleko, żeby zrobić purée). Zdejmujemy skorupkę z jajek i kroimy je w połówki. Układamy wszystkie elementy na talerzu. Polewamy sosem. Miejmy na uwadze, że sos gęstnieje, stygnąc, więc nie czekajmy zbyt długo z podaniem dania. Dekorujemy je przygotowanym koperkiem i szczypiorkiem. Oprószamy świeżo zmielonym pieprzem. Jajka w sosie musztardowym z ziemniakami możemy też serwować w towarzystwie szybkiej sałatki z zielonego ogórka lub marchewki.
Ewa Niepytalska