makowiec_na_lanym_ciescie

Makowiec na lanym cieście

Ocena:

4.43 (206)

  • 60 min.
Pyszne a zarazem szybkie ucierane ciasto makowe.

Składniki:

  • 40 dag mąki
  • 25 dag cukru
  • 25 dag masła
  • 6 jajek
  • 6 pełnych łyżek mleka
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia

Makowiec na lanym cieście - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Masło ucierać mikserem dodając cukier i nadal ucierając wbijamy po jednym żółtku oraz wlewamy mleko. Białka ubijamy na piane. Do utartego dodajemy na przemian trochę piany i trochę maki z proszkiem. Wszystko razem mieszamy
  • Połowę ciasta wylewamy do formy wykładamy mak z puszki i wylewamy druga część ciasta. Pieczemy ok. 40 min w temp 180 *( w prostokątnej formie wyłożonej papierem do pieczenia.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne