Strawberry daiquiri to przepyszna wariacja na temat popularnego koktajlu z Kuby. Przygotujemy ją na bazie białego rumu, truskawek oraz soku z limonki. Całość możemy wzbogacić o kostki lodu. Napój wyróżnia się nie tylko wyjątkowo głębokim smakiem, ale również pięknym czerwonym kolorem. Strawberry daiquiri świetnie sprawdzi się podczas domówek i imprez urodzinowych.
Adobe Stock
(średnia 0 z 0 głosów)
Truskawki: myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie usuwamy z nich szypułki.
Limonka: myjemy ją, osuszamy i kroimy na pół. Do przygotowania koktajlu będziemy potrzebować tylko jednej połówki owocu, z której wyciskamy sok. Powinno wyjść nam ok. 15 ml płynu.
Koktajl: truskawki, cukier, biały rum, lód i sok z limonki umieszczamy w blenderze. Całość rozdrabniamy do momentu, aż uzyskamy mus o jednolitej konsystencji.
Podanie: strawberry daiquiri serwujemy w wysokim kieliszku. Koktajl wspaniale prezentuje się udekorowany kawałkami owoców.
Porady
- Kieliszek do strawberry daiquiri możemy wcześniej pięknie udekorować. Wystarczy, że jego brzeg pokryjemy sokiem z limonki lub cytryny. Następnie odwrócimy go do góry dnem i położymy na talerzu z cukrem. W ten sposób uzyskamy na jego wierzchu ozdobę przypominającą z wyglądu kryształki lodu, tzw. crusta.
- Do przygotowania napoju najlepiej sprawdzą się świeże truskawki. Poza sezonem na te pyszne owoce możemy użyć także tych mrożonych. Polecamy wtedy zmniejszyć ilość dodawanego lodu.
- Jeśli nie mamy limonki, równie dobrze możemy użyć cytryny. Owoce cechują się podobnym smakiem oraz aromatem. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby wymieszać soki z obu cytrusów.
- W zależności od własnych preferencji możemy zwiększyć lub zmniejszyć ilość syropu cukrowego. Niektórzy pomijają ten składnik. Warto wtedy wybrać dojrzałe, słodkie owoce.
- Przed podaniem drinka, polecamy udekorować go plasterkiem limonki, truskawki bądź liśćmi mięty. Poza tym koktajl świetnie komponuje się z dodatkiem bitej śmietany i syropu malinowego.
- Kieliszki, w których planujemy podać strawberry daiquiri, możemy wcześniej schłodzić. Wystarczy odstawić je do lodówki na przynajmniej 1 godzinę. Dzięki temu napój będzie zimny przez dłuższy czas.
- Strawberry daiquiri odznacza się wyjątkowo gęstą konsystencją. Nic w tym dziwnego, w końcu powstaje na bazie musu truskawkowego. Należy jednak zaznaczyć, że niektórzy dodatkowo przecedzają go przez sitko. W konsekwencji napój jest nieco rzadszy.
- Koktajl możemy wzbogacić o świeże zioła takie jak mięta, rozmaryn, bazylia, a nawet tymianek. Myjemy je, osuszamy, a następnie wrzucamy do blendera z pozostałymi składnikami. Ich dodatek sprawi, że napój będzie wyróżniał się wspaniałym, głębokim aromatem.
- Strawberry daiquiri robimy z reguły z dodatkiem białego rumu. Odznacza się on delikatnym aromatem oraz smakiem. Stanowi bazę wielu owocowych koktajli. W wersji bezalkoholowej pomijamy ten składnik.
Komentarze