Artur Rogalski
0 (0)
Sernikobrownie z truskawkami to połączenie wilgotnego, intensywnie czekoladowego ciasta i aksamitnej masy serowej. Słodki smak deseru przełamują zanurzone w nim owoce. Przepis nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych, wystarczy tylko dokładnie wykonywać opisane w nim kroki. Sernikobrownie z truskawkami jest hitem na rodzinnych spotkaniach i domówkach.
gorzka czekolada 200 g
jajka 5 szt.
masło 200 g
cukier 290 g
mąka pszenna 100 g
proszek do pieczenia 4 g
twaróg 700 g
skrobia ziemniaczana 20 g
truskawki 300 g
Przygotowanie: piekarnik nagrzewamy do 175°C. Formę o wielkości 21x25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę przesiewamy do głębokiego naczynia. Dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy składniki. Ser mielimy dwa razy w maszynce. Truskawki myjemy, osuszamy i usuwamy szypułki.
Czekolada: dzielimy ją na mniejsze kawałki. Wrzucamy do żaroodpornej miseczki. Dodajemy masło. Całość rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Oznacza to, że naczynie ze składnikami ustawiamy nad garnkiem z gotującą się wodą. Pamiętajmy, żeby co jakiś czas mieszać czekoladę. Po 15-20 minutach powinniśmy uzyskać płynną masę, którą następnie odstawiamy na bok do lekkiego ostygnięcia.
Masa czekoladowa: do dużej miski wbijamy 3 jajka. Wsypujemy 130 g cukru. Całość ubijamy mikserem do uzyskania jasnej, puszystej piany. Następnie dodajemy przestudzoną, płynną czekoladę z masłem. Łączymy składniki ze sobą. Na końcu wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki. Około ¾ masy czekoladowej przekładamy do formy.
Masa serowa: dwa jajka wbijamy do miski. Dodajemy ser, 160 g cukru oraz skrobię ziemniaczaną. Wszystko mieszamy do momentu, aż uzyskamy krem o jednolitej konsystencji. Całość wykładamy na masę czekoladową znajdującą się w formie.
Pieczenie: warstwę serową w formie pokrywamy pozostałą ilością masy czekoladowej. Następnie posypujemy ją truskawkami. Owoce delikatnie wgniatamy w surowe ciasto. Całość wstawiamy do piekarnika na ok. 60 minut. Po tym czasie wyjmujemy formę z ciastem i odstawiamy, aż ostygnie.
Podanie: sernikobrownie z truskawkami kroimy na kwadraty i wykładamy na talerz. Deser dekorujemy świeżymi owocami.
Porady
- Sernikobrownie z truskawkami dekorujemy zazwyczaj świeżymi owocami. Niektórzy dodatkowo posypują deser cukrem pudrem, a nawet oblewają go polewą czekoladową lub kakaową.
- Osoby, które preferują słodsze ciasta, mogą zamienić gorzką czekoladę na deserową bądź mleczną. Ponadto nic nie stoi na przeszkodzie, żeby wymieszać produkty ze sobą.
- Truskawki możemy połączyć z malinami, jagodami, borówkami, wiśniami lub innymi owocami. Polecamy wybrać te świeże. W ostateczności możemy sięgnąć po mrożone. Należy je jednak wcześniej rozmrozić i odsączyć z nadmiaru wody.
- Do przygotowania ciasta najlepiej sprawdzi się tłusty lub półtłusty ser. Polecamy zmielić go dwukrotnie w maszynce. Jeśli chcemy zaoszczędzić trochę czasu, możemy również kupić gotowy produkt w wiaderku. Wybierajmy taki o dobrej jakości, który odznacza się zwartą konsystencją. Oprócz tego masę serową możemy także zrobić z dodatkiem mascarpone. Nada on naszemu ciastu wyjątkowo kremowej konsystencji.
- Ten pyszny wypiek możemy wykonać w nieco innym stylu. Z truskawek, cukru oraz galaretki robimy wtedy mus, który wylewamy na ostudzone sernikobrownie. Następnie całość wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Tak przygotowane ciasto jest wyjątkowo orzeźwiające i pięknie się prezentuje.
- Skrobię ziemniaczaną bez problemu zastąpimy budyniem śmietankowym lub waniliowym. W ten sposób dodatkowo wzbogacimy masę serową o przyjemny aromat. Pamiętajmy jednak, żeby wybierać produkt bez dodatku cukru.
- Zwykły cukier biały możemy zamienić na trzcinowy. Jego dodatek sprawi, że nasze ciasto będzie odznaczać się nieco ciemniejszym kolorem i delikatną, karmelową nutą. Poza tym warto zaznaczyć, że sprawdzi się tutaj także ksylitol. Zawiera on mniej kalorii oraz cechuje się wyjątkowo niskim indeksem glikemicznym.
- W bezglutenowej wersji deseru zamiast mąki pszennej dodajemy ryżową, jaglaną lub kukurydzianą. Każda z nich odznacza się innymi właściwościami, więc warto połączyć je ze sobą. Jeśli mamy ochotę, możemy również użyć specjalnej gotowej mieszanki – znajdziemy ją w prawie każdym supermarkecie.
- Ciasto możemy również przygotować w wydaniu dla wegan. Jajka zastępujemy wtedy bananem lub siemieniem lnianym. Do masy czekoladowej dodajemy masło roślinne – świetnie sprawdzi się te na bazie orzechów. Natomiast warstwę serową wyczarujemy z nerkowców, kaszy jaglanej, cukru i mleka kokosowego.
- Sernikobrownie kroimy dopiero po całkowitym ostygnięciu. Ciepłe ciasto jest tak delikatne, że podczas dzielenia na kawałki może się rozpaść.
-20% dodatkowego rabatu na kolekcję SS2024. Oferta dostępna w sklepie stacjonarnym i na www.l37.eu. Rabat dotyczy również przecenionych pozycji. Szczegóły dostępne u Partnera.
Rabat 40% na wszystkie nieprzecenione produkty dostępny na christianlaurent.eu. Wpisz w polu kod rabatowy tuż przed finalizacją zamówienia. Szczegóły na stronie.
Rabat 30% na kompletną parę okularów korekcyjnych. Szczegóły i regulamin akcji dostępne w Salonach i na visionexpress.pl. Okulary korekcyjne są wyrobem medycznym. Więcej pod: https://visionexpress.pl/promocje/prodmed005.
Rabat 20% na wszystkie produkty Sisley i Hair Rituel by Sisley w butiku internetowym sisley-paris.pl i stacjonarnie w Maison Sisley w Warszawie. Promocja nie dotyczy nowości, zestawów i produktów z zakładki "Ostatnia Szansa". Szczegóły dostępne u Partnera.
Rabat 20% na produkty marki Rituals przy zakupach za min. 100 zł. Kod promocyjny obowiązuje w sklepach Rituals, aplikacji oraz na naszej stronie internetowej rituals.com. Z rabatu wyłączone są inne promocje, edycje limitowane oraz kalendarze adwentowe. Szczegóły u Partnera.
Rabat dotyczy całej kolekcji dostępnej na www.doctornap.com i łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie www.