Sernik z rosą

Ocena:

4.5 (179)

  • 1 godz. 40 min.
  • dla 8 osób
  • średni

Sernik z rosą pięknie się prezentuje i wybornie smakuje. Zachwyca maślanym, kruchym spodem, kremowym wnętrzem i delikatną bezową pianką. Podczas studzenia na jej wierzchu tworzą się efektowne kropelki skarmelizowanego cukru. To właśnie im deser zawdzięcza swoją nazwę. Warto upiec go na specjalną okazję. Pokazujemy krok po kroku, jak zrobić sernik złota rosa. Trzymajcie się naszych wskazówek, a na pewno Wam się uda.

Składniki:

  • masło  150 g

  • mąka pszenna  250 g

  • cukier puder  60 g

  • proszek do pieczenia  4 g

  • jajka  9 szt.

  • cukier  400 g

  • twaróg  1 kg

  • cukier waniliowy  30 g

  • budyń waniliowy  80 g

  • mleko  750 ml

  • olej  125 ml

  • sól  1 szczypta

Sernik z rosą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Łączymy mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem (dobrze jest przesiać poszczególne elementy, żeby nie miały grudek). Dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę. Ucieramy je z suchymi składnikami na kruszonkę. Mieszamy (najlepiej widelcem) z 1 jajkiem i 2 żółtkami (białka odkładamy do bezy).  

    sernik z rosą - składniki na ciasto kruche
  • Krok 2:

    Wykładamy częściowo połączone składniki na stolnicę. Krótko zagniatamy, aż da się uformować kulę. Jeśli w międzyczasie masło za bardzo zmiękło pod wpływem ciepła naszych rąk i ciasto klei się do palców, możemy owinąć je folią spożywczą i schłodzić, zanim wyłożymy do foremki. 

    sernik z rosą - zagniatanie kruchego ciasta
  • Krok 3:

    Rozwałkowujemy kruche ciasto między dwoma arkuszami pergaminu. Przekładamy do blaszki o wymiarach około 25x38 cm. Formujemy spód. Nakłuwamy go widelcem, żeby nie wybrzuszył się w piekarniku. Możemy ponownie schłodzić. Dzięki temu ciasto wyjdzie bardzo delikatne i kruche. Pieczemy je przez 10 minut w 180°C (tryb góra-dół) lub do czasu, kiedy zacznie rumienić się na krawędziach. Możemy też zrobić sernik złota rosa bez spodu i całkowicie pominąć ten krok oraz 2 poprzednie etapy przygotowania. Kruche ciasto zapewnia jednak deserowi odpowiednią, stabilną podstawę. 

    sernik z rosą - pieczenie spodu
  • Krok 4:

    Umieszczamy w misce 2 całe jajka i 4 żółtka (białka odkładamy do bezy). Wsypujemy 200 g drobnego białego cukru i cukier waniliowy. Ucieramy, aż masa zmieni kolor i stanie się puszysta. Stopniowo dodajemy do niej samodzielnie zmielony twaróg lub gotowy ser z wiaderka. Kiedy składniki się połączą, wsypujemy sproszkowany budyń waniliowy, a następnie wlewamy mleko i olej. Krótko mieszamy, na niskich obrotach miksera.  

    sernik z rosą - masa serowa
  • Krok 5:

    Wylewamy masę serową na przygotowany wcześniej spód. Pieczemy przez 60 minut w 180°C (tryb góra-dół) lub do czasu, kiedy sernik stężeje i zacznie rumienić się z wierzchu. Nie powinien być jednak całkowicie sztywny, jego środek będzie lekko drżeć po poruszeniu foremką. Kiedy stwierdzimy, że jest gotowy, zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 150°C. 

    sernik z rosą - pieczenie ciasta
  • Krok 6:

    Na 10 min przez zakończeniem pieczenia sernika rozpoczynamy przygotowanie bezy. Umieszczamy 6 białek w misie miksera. Dodajemy szczyptę soli, która pomoże ustabilizować pianę. Ukręcamy na wysokich obrotach, aż zaczną tworzyć się tak zwane soft peaks. Następnie stopniowo wsypujemy 200 g drobnego cukru. Miksujemy, aż całkowicie się rozpuści, a beza stanie się gęsta i kremowa.  

    sernik z rosą - miksowanie bezy
  • Krok 7:

    Wykładamy bezę na gorące, dopiero co wyjęte z piekarnika ciasto. Rozsmarowujemy ją po całej powierzchni, na płasko, najlepiej za pomocą wygiętej szpatułki. Na wierzchu możemy stworzyć wzorki, używając widelca lub specjalnego grzebienia cukierniczego. Pieczemy sernik z pianką przez 15 minut w 150°C. Beza powinna się lekko zarumienić od góry.  

    sernik z rosą - bezowa pianka
  • Krok 8:

    Od razu wyjmujemy sernik z piekarnika i umieszczamy go w chłodnym miejscu, na przykład na zimnej posadzce. Po pewnym czasie (długość oczekiwania zależy od czynników takich jak temperatura i wilgotność powietrza) na powierzchni pianki zaczną pojawiać się kropelki skarmelizowanego cukru. Sernik z rosą należy solidnie ostudzić i schłodzić w lodówce przed podaniem. Czas oczekiwania nie został uwzględniony w klasyfikacji dania. 

    sernik z rosą - podanie

Porady

  • Sekretem udanego deseru jest twaróg dobrej jakości. Możemy zmielić go samodzielnie w maszynce (najlepiej trzykrotnie) lub przyrządzić sernik z rosą z wiaderka. W takim wypadku wybierzmy kremowy, niezbyt rzadki, tłusty ser z prostym składem, pozbawiony skrobi, stabilizatorów i sztucznych aromatów. 
  • Podane proporcje na sernik rosa są odpowiednie również na tortownicę o średnicy około 30 cm
  • Zamiast cukru waniliowego możemy dodać do sernika łyżeczkę ekstraktu lub domową esencję waniliową. Dosypmy wtedy 2 łyżki zwykłego drobnego cukru do masy, żeby wyrównać różnicę w składnikach.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Sernik z rosą na herbatnikach 

Przepis na sernik z rosą możemy nieco zmodyfikować i ułatwić sobie pracę. Jednym ze sposobów na prosty deser jest wyłożenie dna foremki herbatnikami (jasnymi lub czekoladowymi) lub biszkoptami. Możemy też przygotować spód z pokruszonych ciasteczek (na przykład owsianych typu digestive). Wystarczy rozdrobnić je ręcznie lub w malakserze i połączyć z miękkim lub całkowicie roztopionym masłem. Tak przyrządzoną mieszanką wylepiamy dno dużej blaszki na sernik złota rosa. Dociskamy ją, żeby stworzyć równy, zwarty spód. Potem wystarczy już tylko wylać masę i postępować według kolejnych wskazówek z przepisu.   

Jak powstaje złota rosa na serniku? 

Żeby sernik krople rosy się udał, muszą zostać spełnione następujące warunki: 

  • masa serowa powinna być odpowiednio wypieczona – nie może być mokra, bo wtedy wchłonie pianę z białek, 
  • sernik ma być tłusty – dlatego dodajemy do masy olej, wybierzmy także w tym celu odpowiedni twaróg, 
  • piana z białek musi być słodka – jeśli zredukujemy ilość cukru, rosa nie pojawi się na powierzchni sernika. 

Jeśli chcemy pochwalić się, że potrafimy zrobić sernik z rosą, który zawsze wychodzi, dopracujmy technikę chłodzenia ciasta. Złote kropelki pojawią się na jego powierzchni, jeśli przeniesiemy je od razu w zimne miejsce. „Łzy” powstają na skutek różnicy temperatur. Możemy dodatkowo przykryć sernik dużą miską (tak żeby go nie dotykała), żeby stworzyć odpowiedni mikroklimat i zwiększyć wilgotność powietrza.  

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne