Sernik złota rosa

Pyszny, delikatny, kremowy sernik z rosą. W moim domu znany jako sernik złota rosa. Dobrze ubite białka z cukrem to gwarancja pierzynki bezowej i tzw. rosy.

Dodany przez:

Serniki

Czas przygotowania:
Porcje:
20 porcji
Ocena:

(średnia 4 z 14 głosów)

Składniki

  • Ciasto kruche:
  • 1 kostka margaryny lub 250 g masła
  • 4 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru - ja daję cukier puder
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • Masa serowa:
  • 600 g mielonego sera - robiłam z twarogiem z wiaderka, z serkiem śmietankowym a nawet z serkami wiejskimi - zawsze wychodzi
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • Pierzynka bezowa:
  • 4 białka
  • 1/2 szklanki cukru

Przygotowanie

  1. Mąkę z masłem posiekać nożem, zagnieść kruche ciasto i wyłożyć blaszkę podwyższając brzegi - ja wykładam bardzo cienko, zawsze zostaje mi dużo resztek.
  2. Wszystkie składniki masy serowej wymieszać, mleko wlewać po trochu i na końcu olej.
  3. Masę serową (jest bardzo płynna) wlewać na wyłożoną uprzednio ciastem blaszkę. Wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 180 C około 40 minut.
  4. Ubijamy pianę z 4 białek i 1/2 szklanki cukru (cukier dodać po ubiciu na sztywno piany).
  5. Nakładać na upieczone ciasto i wstawić jeszcze na około 10 minut do piekarnika, aż wierzch się zrumieni.
  6. Wyłączyć piekarnik, wyjąć ciasto, studzić sernik przed 2-3 godziny, przechowujemy w lodówce.
  7. Po wystygnięciu sernika pojawią się na wierzchu kropelki rosy.
deser sernik twaróg piana rosa sernik z rosą
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy