Sernik złota rosa

Pyszny, delikatny, kremowy sernik z rosą. W moim domu znany jako sernik złota rosa. Dobrze ubite białka z cukrem to gwarancja pierzynki bezowej i tzw. rosy.

sernikiDeserypianka

Czas przygotowania:
120 min.
Ocena:

(średnia 4.49 z 195 głosów)

Składniki:

  • Ciasto kruche:
  • 1 kostka margaryny lub 250 g masła
  • 4 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru - ja daję cukier puder
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • Masa serowa:
  • 600 g mielonego sera - robiłam z twarogiem z wiaderka, z serkiem śmietankowym a nawet z serkami wiejskimi - zawsze wychodzi
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • Pierzynka bezowa:
  • 4 białka
  • 1/2 szklanki cukru

Okazje:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Mąkę z masłem posiekać nożem, zagnieść kruche ciasto i wyłożyć blaszkę podwyższając brzegi - ja wykładam bardzo cienko, zawsze zostaje mi dużo resztek.
  • Wszystkie składniki masy serowej wymieszać, mleko wlewać po trochu i na końcu olej.
  • Masę serową (jest bardzo płynna) wlewać na wyłożoną uprzednio ciastem blaszkę. Wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 180 C około 40 minut.
  • Ubijamy pianę z 4 białek i 1/2 szklanki cukru (cukier dodać po ubiciu na sztywno piany).
  • Nakładać na upieczone ciasto i wstawić jeszcze na około 10 minut do piekarnika, aż wierzch się zrumieni.
  • Wyłączyć piekarnik, wyjąć ciasto, studzić sernik przed 2-3 godziny, przechowujemy w lodówce.
  • Po wystygnięciu sernika pojawią się na wierzchu kropelki rosy.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy