Sernik z rosą - przepis

Więcej na www.ilovebake.pl Puszysty, delikanty z lekką pianką.

CiastasernikiDesery

Czas przygotowania:
90 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.39 z 167 głosów)

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA SPÓD:
  • 1 szklanka mąki
  • 120g cukru
  • 120g masła
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:
  • 1 kg sera białego
  • mielonego ( najlepszy do tego przepisu jest z wiaderka )
  • 4 jajka
  • 4 żółtka
  • 1 szklanka cukru
  • ¾ oleju
  • 2 szklanki mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • SKŁADNIKI NA PIANKĘ:
  • 4 białka
  • ½ szklanki cukru

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i solą. Następnie dodajemy cukier
  • jajko
  • masło
  • i wszystko razem szybko zagniatamy lekko podsypując mąką. Ciasto formujemy w kulkę
  • zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na min. 30 minut. Po tym czasie ciastem wykładamy wysmarowaną masłem blaszkę ( możemy też rozwałkować ciasto i je położyć na blaszkę
  • ale jest to ciężkie ) o wym. Pieczemy ok. 20 min. w temp. 180 C do lekkiego zarumienienia.
  • W międzyczasie przygotowujemy masę serową. Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową. Składniki na masę przekładamy do dużej miski i na najwyższych obrotach miksera miksujemy przez ok. 5 min. Masa jest dosyć rzadka
  • ale taka powinna być
  • ponieważ sernik będzie delikatny i puszysty. Wykładamy ją na podpieczony spód i ponownie wkładamy do piekarnika na 50 min w temp. 180 C.
  • Pod koniec pieczenia ubijamy białka na sztywną pianę
  • następnie dodajemy cukier. Powstałą piankę wykładamy na masę serową i wstawiamy do piekarnika na ok. 15 min. pilnując
  • aby się nie spiekła. Jeśli będzie spieczona nie powstanie na niej rosa.
  • Sernik wyjmujemy z piekarnika i studzimy. W miarę jak będzie coraz bardziej chłodny będą powstawać na nim kropelki tzw. rosa. Smacznego. Więcej na www.ilovebake.pl

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy