Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i solą. Następnie dodajemy cukier
jajko
masło
i wszystko razem szybko zagniatamy lekko podsypując mąką. Ciasto formujemy w kulkę
zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na min. 30 minut. Po tym czasie ciastem wykładamy wysmarowaną masłem blaszkę ( możemy też rozwałkować ciasto i je położyć na blaszkę
ale jest to ciężkie ) o wym. Pieczemy ok. 20 min. w temp. 180 C do lekkiego zarumienienia.
W międzyczasie przygotowujemy masę serową. Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową. Składniki na masę przekładamy do dużej miski i na najwyższych obrotach miksera miksujemy przez ok. 5 min. Masa jest dosyć rzadka
ale taka powinna być
ponieważ sernik będzie delikatny i puszysty. Wykładamy ją na podpieczony spód i ponownie wkładamy do piekarnika na 50 min w temp. 180 C.
Pod koniec pieczenia ubijamy białka na sztywną pianę
następnie dodajemy cukier. Powstałą piankę wykładamy na masę serową i wstawiamy do piekarnika na ok. 15 min. pilnując
aby się nie spiekła. Jeśli będzie spieczona nie powstanie na niej rosa.
Sernik wyjmujemy z piekarnika i studzimy. W miarę jak będzie coraz bardziej chłodny będą powstawać na nim kropelki tzw. rosa. Smacznego. Więcej na www.ilovebake.pl
Komentarze