Sernik z bananami i toffi

Pyszny serniczek :))

sernikiDeserytoffi

Czas przygotowania:
60 min.
Ocena:

(średnia 4.56 z 196 głosów)

Składniki:

  • 250 g herbatników
  • 90 g roztopionego masła
  • 250 g mascarpone
  • 250 ml kremówki
  • 50 g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstratu waniliowego
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 150 g brązowego cukru
  • 150 ml kremówki 30%
  • 100 ml miodu
  • 50 g masła
  • 2 banany
  • 20 g płatków migdałowych
  • sok z połowy cytryny

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • 1. W blenderze pokrusz herbatniki na drobny pył i wymieszaj z roztopionym masłem. Dno tortownicy wyłóż masą. Wstaw do lodówki.
  • 2. Utrzyj cukier puder z mascarpone. Dodaj żółtka i ekstrakt waniliowy. Odstaw. W rondlu podgrzej 50 ml kremówki. Połącz ją z żelatyną i wystudź. Kremówkę ubij i odłóż. Ubij białka. Kremówkę z żelatyną dodaj do serowej masy i wymieszaj. Dodaj ubitą kremówkę i pianę z białek. Połącz. Krem nałóż na herbatniki. Włóż do lodówki na 6 godzin.
  • 3. Do rondla dodaj masło, cukier i miód. Podgrzej aż się rozpuści, a potem gotuj jeszcze 8 minut. Dodaj kremówkę i wymieszaj. Pozostaw do wystudzenia.
  • 4. Obierz banany, pokrój w plasterki i skrop sokiem z cytryny. Ciasto wyjmij z formy i udekoruj bananami. Polej ciasto polewą karmelową oraz posyp płatkami migdałowymi.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy