Wegański pieczony sernik cynamonowy z kaszy jaglanej

Wegański sernik z kaszy jaglanej to doskonały pomysł na zdrowy deser! Wegański sernik z kaszy jaglanej to świetna alternatywa dla wegan i osób z nietolerancją laktozy. Słodki a zarazem zdrowy doskonale sprawdzi się na świątecznym stole i nie tylko. Połączenie chrupiących orzechów, aromatycznego cynamonu i zdrowej kaszy sprawia, że ciasto to prawdziwy superfood. Jeśli kupimy płatki owsiane bez glutenu deser nada się także dla osób nie tolerujących tego składnika. To po prostu ciasto idealne!

dodany przez: marlenas

Ocena:

(średnia 4.55 z 145 głosów)


Kroki przygotowania:

  • kasza-jaglana-fot.iStock-2 (1) 1. Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 2 godziny. Po tym czasie odcedzamy je (nie wylewając wody) i blendujemy z resztą składników na spód ciasta. Stopniowo podczas miksowania dolewamy tyle wody z daktyli ile zabierze ciasto. Wykładamy masą spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
  • mleko-migdalowe 2. Kaszę jaglaną gotujemy w mleku migdałowym. Następnie studzimy ją, blendujemy i łączymy z resztą składników (prócz orzechów). Orzechy włoskie grubo siekamy, dodajemy do masy sernikowej i mieszamy. Masę sernikową delikatnie wylewamy na daktylowy spód. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30-40 minut. Ostygnięty sernik możemy udekorować roztopioną gorzką czekoladą lub posypać grubo siekanymi orzechami i oprószyć cynamonem.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy