Wegański pieczony sernik cynamonowy z kaszy jaglanej

Wegański sernik z kaszy jaglanej to doskonały pomysł na zdrowy deser! Wegański sernik z kaszy jaglanej to świetna alternatywa dla wegan i osób z nietolerancją laktozy. Słodki a zarazem zdrowy doskonale sprawdzi się na świątecznym stole i nie tylko. Połączenie chrupiących orzechów, aromatycznego cynamonu i zdrowej kaszy sprawia, że ciasto to prawdziwy superfood. Jeśli kupimy płatki owsiane bez glutenu deser nada się także dla osób nie tolerujących tego składnika. To po prostu ciasto idealne!

Ocena:

(średnia 4.55 z 145 głosów)

Kroki wykonania:

  • kasza-jaglana-fot.iStock-2 (1)1.Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 2 godziny. Po tym czasie odcedzamy je (nie wylewając wody) i blendujemy z resztą składników na spód ciasta. Stopniowo podczas miksowania dolewamy tyle wody z daktyli ile zabierze ciasto. Wykładamy masą spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
  • mleko-migdalowe2.Kaszę jaglaną gotujemy w mleku migdałowym. Następnie studzimy ją, blendujemy i łączymy z resztą składników (prócz orzechów). Orzechy włoskie grubo siekamy, dodajemy do masy sernikowej i mieszamy. Masę sernikową delikatnie wylewamy na daktylowy spód. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30-40 minut. Ostygnięty sernik możemy udekorować roztopioną gorzką czekoladą lub posypać grubo siekanymi orzechami i oprószyć cynamonem.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy