Sernik truskawkowy na biszkopcie

Szybki i pyszny sernik z truskawkami.

dodany przez: Promocja

Ciasta biszkopty

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
więcej niż 10 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)


Składniki:

  • Na 16 porcji:
  • Spód:
  • • 3 jajka
  • • 50 g mąki pszennej
  • • 100 g cukru kryształ Sweet Family
  • • 30 g mąki ziemniaczanej
  • • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa serowa:
  • • 1 op. śmietan-fiksu
  • • 2 op. galaretki krystalicznej
  • • 300 ml śmietanki 30-36%
  • • 800 g waniliowego serka homogenizowanego oraz: 1 op. galaretki krystalicznej
  • • 500 g truskawek
  • • 80 g płatków migdałów

Sposób przygotowania:

Kroki przygotowania:

  • 1.

    Spód: oddzielić żółtka od białek.
    Białka ubić na sztywno. Ubijając, dodawać stopniowo cukier, na koniec wlać żółtka. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Wyłożyć do tortownicy o śr. 26 cm, piec 15 minut w 170°C. Ostudzić.
     

  • 2.

    Masa serowa: galaretki rozpuścić w 300 ml wrzącej wody, lekko ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno z fiksem. Ubijając, dodać serek oraz tężejące galaretki. Masę wyłożyć na spód. Schłodzić.
     

  • 3.

    Galaretkę rozpuścić w 500 ml wody. Truskawki pokroić w plasterki, ułożyć na masie, zalać tężejącą galaretką. Odstawić do lodówki do stężenia na minimum 3 godziny.
    Sernik wyjąć z obręczy tortownicy i przełożyć na paterę. Boki posypać prażonymi płatkami migdałowymi.

    PORCJA: 360 kcal

Porady

Cukier kryształ to zdecydowanie najpopularniejszy rodzaj cukru. Produkowany z buraków cukrowych, przyjmuje formę drobnych, białych kryształków. W kuchni wykorzystywany do słodzenia napojów, pieczenia ciast oraz przygotowywania domowych deserów i owocowych przetworów.
Więcej informacji na www.sweet-family.pl
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Podobne przepisy