Sernik popcornowy

Doskonały sernik ze słodkim karmelem i chrupiącym, solonym popcornem zaspokoi potrzebę każdego łasucha. Połączenie kremowej ricotty, śmietankowego sera i ubitej śmietany sprawia, że sernik jest zwarty i rozpływający się w ustach. W przepisie na sernik popcornowy używa się żelatyny. Jednak można zamienić na agar-agar, który wytwarzany jest z glonów. Przygotujcie sernik popcornowy na urodziny przyjaciół lub na spotkania w rodzinnym gronie. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

ciasta serniki karmel

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
więcej niż 10 osób
Poziom trudności: średni
Ocena:

(średnia 4.35 z 219 głosów)

Sernik popcornowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • popcorn-fot.iStock 1.

    Natłuszczoną kwadratową formę o boku 20 cm wykładamy pergaminem tak, aby wystawał poza boki formy na wysokość 5 cm.
    Na spód: herbatniki i popcorn mielemy, aby uzyskać drobne okruchy. Dodajemy
    masło i mieszamy, aż się połączą. Przekładamy mieszaninę do formy, dociskamy dłonią i schładzamy przez 20 min.

  • zelatyna-fot.iStock- 2.

    Na wypełnienie: masło roztapiamy na średnim ogniu, mieszając przez 2–3 min lub do momentu, aż zacznie się pienić i lekko zbrązowieje. Zdejmujemy z ognia. Popcorn rozdrabniamy, odstawiamy. Żelatynę zanurzamy w zimnej wodzie na 5 min, aby zmiękła. Do misy blendera wkładamy serek, ricottę i cukier, ucieramy aż do uzyskania gładkiego kremu. Z żelatyny odciskamy nadmiar płynu, wkładamy ją do rondla i podgrzewamy na średnim ogniu, mieszając, aż się roztopi. Stopniowo dodajemy żelatynę do masy serowej, ubijamy aż do połączenia, następnie dodajemy masło, popcorn i ubitą śmietanę, delikatnie mieszamy. Masę wylewamy na przygotowany spód i wygładzamy łopatką. Schładzamy przez 4 godz.

  • karmel-fot.iStock- 3.

    Na karmel: cukier i 60 ml wody podgrzewamy w małym rondlu na średnim ogniu,
    mieszając stale, przez 3 min. Zwiększamy ogień i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy, mieszając, przez 6–8 min, aż się zezłoci, zdejmujemy z ognia i ostrożnie dodajemy masło i śmietanę, mieszamy aż wszystko się połączy. Karmel stawiamy z powrotem na średnim ogniu i gotujemy, mieszając 3 min. Przekładamy do miski termoizolacyjnej i pozostawiamy na 3 godz. do ostygnięcia. Sernik popcornowy przyozdabiamy na powierzchni gęstym karmelem i używając tylnej części łyżki, tworzymy efekt fal. Sernik popcornowy podajemy od razu, krojąc na porcje.

Porady

Zobacz też: przepis na sernik z rosą

W przepisie na sernik popcornowy wykorzystano:

  • kruche ciasteczka
  • solony popcorn
  • 5 listków żelatyny
  • śmietankowy ser o temperaturze pokojowej
  • świeżą ricottę o temperaturze pokojowej
  • 450 ml ubitej śmietany
  • gęstą śmietanę

Notka redakcyjna

Sernik popcornowy będzie idealnie smakował z dodatkiem solonego karmelu. Do przygotowanego sosu należy dodać szczyptę soli morskiej. Efektownie wygląda sól w płatkach. Sernik popcornowy to doskonały przykład łączenia się skrajnie różnych smaków: słodkiego i słonego. 

Jak przygotować karmel?

Co to jest karmel? Karmel to masa powstała z roztopionego cukru, który podczas gotowania zmienia kolor na ciemnobrązowy z charakterystycznym  zapachem. Należy wsypać minimum 1/2 szklanki cukru do garnka z grubym dnem. Kolor powinien być jasny, aby móc kontrolować kolor roztapiającego się cukru. Karmel powinien być gotowany, na średnim ogniu. Najlepiej mieszać drewnianą łyżką. W momencie, gdy cukier nabierze ciemnobrązowej barwy i nie ma grudek, zdejmij garnek z ognia i zanurz na chwilę w misce z wodą, aby ostudzić karmel. 

Jak zrobić sos karmelowy?

Przygotuj karmel według przepisu powyżej. Garnka nie zanurzaj w wodzie. Odstaw i zachowując ostrożność wlej tłustą śmietankę kremówkę.Uważaj, aby się nie poparzyć. Zagotuj syrop, cały czas mieszając. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Podobne przepisy