Doskonały sernik ze słodkim karmelem i chrupiącym, solonym popcornem zaspokoi potrzebę każdego łasucha. Połączenie kremowej ricotty, śmietankowego sera i ubitej śmietany sprawia, że sernik jest zwarty i rozpływający się w ustach. W przepisie na sernik popcornowy używa się żelatyny. Jednak można zamienić na agar-agar, który wytwarzany jest z glonów. Przygotujcie sernik popcornowy na urodziny przyjaciół lub na spotkania w rodzinnym gronie.
Fot. Artur Rogalski, stylizacja: Anna Borowska
Natłuszczoną kwadratową formę o boku 20 cm wykładamy pergaminem tak, aby wystawał poza boki formy na wysokość 5 cm.
Na spód: herbatniki i popcorn mielemy, aby uzyskać drobne okruchy. Dodajemy
masło i mieszamy, aż się połączą. Przekładamy mieszaninę do formy, dociskamy dłonią i schładzamy przez 20 min.
Na wypełnienie: masło roztapiamy na średnim ogniu, mieszając przez 2–3 min lub do momentu, aż zacznie się pienić i lekko zbrązowieje. Zdejmujemy z ognia. Popcorn rozdrabniamy, odstawiamy. Żelatynę zanurzamy w zimnej wodzie na 5 min, aby zmiękła. Do misy blendera wkładamy serek, ricottę i cukier, ucieramy aż do uzyskania gładkiego kremu. Z żelatyny odciskamy nadmiar płynu, wkładamy ją do rondla i podgrzewamy na średnim ogniu, mieszając, aż się roztopi. Stopniowo dodajemy żelatynę do masy serowej, ubijamy aż do połączenia, następnie dodajemy masło, popcorn i ubitą śmietanę, delikatnie mieszamy. Masę wylewamy na przygotowany spód i wygładzamy łopatką. Schładzamy przez 4 godz.
Na karmel: cukier i 60 ml wody podgrzewamy w małym rondlu na średnim ogniu,
mieszając stale, przez 3 min. Zwiększamy ogień i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy, mieszając, przez 6–8 min, aż się zezłoci, zdejmujemy z ognia i ostrożnie dodajemy masło i śmietanę, mieszamy aż wszystko się połączy. Karmel stawiamy z powrotem na średnim ogniu i gotujemy, mieszając 3 min. Przekładamy do miski termoizolacyjnej i pozostawiamy na 3 godz. do ostygnięcia. Sernik popcornowy przyozdabiamy na powierzchni gęstym karmelem i używając tylnej części łyżki, tworzymy efekt fal. Sernik popcornowy podajemy od razu, krojąc na porcje.
Porady
Zobacz też: przepis na sernik z rosą
W przepisie na sernik popcornowy wykorzystano:
- kruche ciasteczka
- solony popcorn
- 5 listków żelatyny
- śmietankowy ser o temperaturze pokojowej
- świeżą ricottę o temperaturze pokojowej
- 450 ml ubitej śmietany
- gęstą śmietanę
Sernik popcornowy będzie idealnie smakował z dodatkiem solonego karmelu. Do przygotowanego sosu należy dodać szczyptę soli morskiej. Efektownie wygląda sól w płatkach. Sernik popcornowy to doskonały przykład łączenia się skrajnie różnych smaków: słodkiego i słonego.
Co to jest karmel? Karmel to masa powstała z roztopionego cukru, który podczas gotowania zmienia kolor na ciemnobrązowy z charakterystycznym zapachem. Należy wsypać minimum 1/2 szklanki cukru do garnka z grubym dnem. Kolor powinien być jasny, aby móc kontrolować kolor roztapiającego się cukru. Karmel powinien być gotowany, na średnim ogniu. Najlepiej mieszać drewnianą łyżką. W momencie, gdy cukier nabierze ciemnobrązowej barwy i nie ma grudek, zdejmij garnek z ognia i zanurz na chwilę w misce z wodą, aby ostudzić karmel.
Przygotuj karmel według przepisu powyżej. Garnka nie zanurzaj w wodzie. Odstaw i zachowując ostrożność wlej tłustą śmietankę kremówkę.Uważaj, aby się nie poparzyć. Zagotuj syrop, cały czas mieszając.
Komentarze