Przepis na sałatki z rzodkiewką - sałatka z krewetkami i rzodkiewkami
Składniki:
pęczek rzodkiewek
kalafior
sól
szczypta cukru
l20 dag krewetek
2/3 szklanki majonezu
3 łyżki jogurtu naturalnego
po łyżeczce keczupu i soku z cytryny
pieprz
po 1/2 szklanki pokrojonej w paski czerwonej papryki i ogórka
3/4 ugotowanego na sypko długoziarnistego ryżu
2 łyżki koperku
5 łyżek szczypiorku
Sałatka z krewetkami i rzodkiewkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Przepis na sałatki z rzodkiewką - sałatka z krewetkami i rzodkiewkami
Rzodkiewki oczyszczamy z łodyżek i ogonków, myjemy, kroimy w plasterki. Kalafior myjemy, gotujemy w lekko osolonej i posłodzonej wodzie, aby pozostał jędrny, osączamy, dzielimy na różyczki.
Z krewetek usuwamy jelito, wrzucamy na kilka minut do osolonego wrzątku i podgotowujemy, aż nabiorą różowej barwy, osączamy.
Na sos: majonez mieszamy z jogurtem i keczupem, przyprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Warzywa mieszamy z krewetkami, ryżem, koperkiem, polewamy sosem, przybieramy plasterkami rzodkiewek i szczypiorkiem.
Do sałatki możemy użyć – zamiast kalafiora – lekko zblanszowanych różyczek brokuła, natomiast krewetki zastąpić pokrojonymi na mniejsze kawałki paluszkami surimi.
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!