Sałatka z krewetkami i rzodkiewkami

Przepis na sałatki z rzodkiewką - sałatka z krewetkami i rzodkiewkami

SałatkiPrzekąski

Czas przygotowania:
25 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.51 z 180 głosów)

Składniki:

  • pęczek rzodkiewek
  • kalafior
  • sól
  • szczypta cukru
  • l20 dag krewetek
  • 2/3 szklanki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • po łyżeczce keczupu i soku z cytryny
  • pieprz
  • po 1/2 szklanki pokrojonej w paski czerwonej papryki i ogórka
  • 3/4 ugotowanego na sypko długoziarnistego ryżu
  • 2 łyżki koperku
  • 5 łyżek szczypiorku

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Przepis na sałatki z rzodkiewką - sałatka z krewetkami i rzodkiewkami
  • Rzodkiewki oczyszczamy z łodyżek i ogonków, myjemy, kroimy w plasterki. Kalafior myjemy, gotujemy w lekko osolonej i posłodzonej wodzie, aby pozostał jędrny, osączamy, dzielimy na różyczki.
  • Z krewetek usuwamy jelito, wrzucamy na kilka minut do osolonego wrzątku i podgotowujemy, aż nabiorą różowej barwy, osączamy.
  • Na sos: majonez mieszamy z jogurtem i keczupem, przyprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Warzywa mieszamy z krewetkami, ryżem, koperkiem, polewamy sosem, przybieramy plasterkami rzodkiewek i szczypiorkiem.
  • Do sałatki możemy użyć – zamiast kalafiora – lekko zblanszowanych różyczek brokuła, natomiast krewetki  zastąpić pokrojonymi na mniejsze kawałki paluszkami surimi.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!

Porady

Sałatki z nowalijkami - smakowite przepisy i praktyczne triki na wiosenne warzywa

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy