Tarta nicejska

Przepis na tartę nicejską z jajkiem.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

tarty

Czas przygotowania:
20min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.52 z 157 głosów)

Składniki:

  • CIASTO:
  • 25 dag mąki
  • 10 dag zimnego masła
  • jajko
  • sól
  • mąka i tłuszcz do formy
  • MASA:
  • 12,5 dag kremowego serka koziego
  • łyżka gęstej kwaśnej śmietany
  • sól
  • pieprz świeżo mielony
  • 1/2 opakowania rukoli
  • garść czarnych oliwek bez pestek
  • 10 dag pomidorków koktajlowych
  • puszka tuńczyka w oliwie
  • 4 jajka ugotowane na półtwardo
  • cebula czerwona

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Okazje:

Sposób przygotowania:

  • pieczenie

Sposób podania:

  • na ciepło

Posiłek:

Tarta nicejska - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • NA CIASTO: przesianą mąkę siekamy z masłem, jajkiem i ok. 1/2 łyżeczki soli. Kiedy składniki z grubsza się połączą, szybko zagniatamy. Zawijamy w folię, wkładamy do lodówki na 1 godz. Szybko zagniatamy i wylepiamy formę na tartę o śr. 26 cm (wcześniej natłuszczoną i oprószoną mąką). Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C na ok. 15 min; studzimy.
  • NA MASĘ: kozi serek ucieramy ze śmietaną oraz solą i pieprzem do smaku, rozsmarowujemy po cieście. Nakładamy rukolę, oliwki, połówki pomidorków, kawałki tuńczyka, ćwiartki jajek i plasterki cebuli.

Notka redakcyjna

Autorka przepisu: Agata Wojda
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy