Tarta nicejska

Ocena:

4.52 (157)

  • 20 min.
  • dla 6 osób
Przepis na tartę nicejską z jajkiem.

Składniki:

  • CIASTO:
  • 25 dag mąki
  • 10 dag zimnego masła
  • jajko
  • sól
  • mąka i tłuszcz do formy
  • MASA:
  • 12,5 dag kremowego serka koziego
  • łyżka gęstej kwaśnej śmietany
  • sól
  • pieprz świeżo mielony
  • 1/2 opakowania rukoli
  • garść czarnych oliwek bez pestek
  • 10 dag pomidorków koktajlowych
  • puszka tuńczyka w oliwie
  • 4 jajka ugotowane na półtwardo
  • cebula czerwona

Tarta nicejska - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • NA CIASTO: przesianą mąkę siekamy z masłem, jajkiem i ok. 1/2 łyżeczki soli. Kiedy składniki z grubsza się połączą, szybko zagniatamy. Zawijamy w folię, wkładamy do lodówki na 1 godz. Szybko zagniatamy i wylepiamy formę na tartę o śr. 26 cm (wcześniej natłuszczoną i oprószoną mąką). Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C na ok. 15 min; studzimy.
  • NA MASĘ: kozi serek ucieramy ze śmietaną oraz solą i pieprzem do smaku, rozsmarowujemy po cieście. Nakładamy rukolę, oliwki, połówki pomidorków, kawałki tuńczyka, ćwiartki jajek i plasterki cebuli.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Autorka przepisu: Agata Wojda

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne