Sałatka jarzynowa z kukurydzą

trochę inna wersja tradycyjnej sałatki jarzynowej

dodany przez: Pyza

Sałatki sałatka jarzynowa majonez Przekąski

Czas przygotowania:
3godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.51 z 169 głosów)


Składniki:

  • 2-3 duże marchewki
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • kawałek selera korzeniowego (wielkości dużego kurzego jaja)
  • 4 duże ogórki konserwowe
  • 2-3 jajka
  • 40 dkg kukurydzy mrożonej albo konserwowej
  • kawałek pora (ok.10 cm śr.3cm
  • biała i jasnozielona część)
  • 1 małe jabłko
  • 4 łyżki majonezu staropolskiego Tenczynek
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka musztardy np. stołowej
  • do smaku: sól
  • pieprz mielony
  • odrobina cukru

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • Marchewki
  • pietruszkę i selera wyszorować
  • ugotować do miękkości w niedużej ilości wody
  • odcedzić
  • ostudzić
  • obrać
  • pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo
  • ostudzić
  • obrać
  • pokroić w kostkę. Pora dokładnie opłukać
  • pokroić w ćwierć-plasterki
  • blanszować we wrzątku 30s.
  • dokładnie osączyć. Jabłko obrać
  • usunąć gniazdo nasienne
  • miąższ pokroić w kostkę
  • tak samo pokroić ogórki. Kukurydzę mrożoną ugotować
  • wystarczy jej 4-5 min. dokładnie osączyć. Wszystkie składniki w miarę krojenia przekładać do miski. Gdy już wszystko jest pokrojone
  • oprószyć solą
  • odrobiną cukru i pieprzem mielonym
  • wymieszać. Majonez zmieszać z jogurtem i musztardą
  • dodać do sałatki
  • dokładnie wymieszać. Odstawić na min. 1 godz. do lodówki aby smaki się przegryzły. Podawać do mięs pieczonych
  • wędlin
  • ryb
  • jako przystawkę albo samodzielne danie na lunch czy kolację.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Podobne przepisy