Sajgonki z krewetkami.

Sajgonki inne bo z krewetkami.

dodany przez: bernika

sajgonki

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.44 z 189 głosów)


Składniki:

  • 1 opakowanie papier ryżowy..
  • 250g królewskich krewetek.
  • kapusta pekińska - 4 liscie..
  • 1 marchew..
  • pietruszka..
  • imbir kawałek..
  • ząbek czonsku.
  • por.
  • 50 g kiełków sojowych..
  • sos sojowy 2 łyzki ..
  • olej sezamowy 1 łyzka..
  • suszone grzyby mun 2 liscie..
  • makaron sojowy 1/2 paczki..
  • olej do smażenia

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • Grzyby mun moczymy w wodzie ok 10 minut, podgotowujemy i szatkujemy na drobne paseczki. Makaron sojowy zalewamy wrzątkiem i po nasiąknięciu odsaczamy. Na patelni podsmażamy, pokrojone w drobne pałeczki lub starte na tarce marchew i pietruszkę, kapuste, por w krazki. Dodajemy sos sojowy i olej sezamowy. Wrzucamy do tego pokrojone krewetki i posiekany czosnek. Smazymy chwile. Dodajemy grzyby i kiełki. Na małym smażymy chwilę. Dodajemy starty na miałko imbir. Jelsi potrzeba doprawiamy jeszcze sosem i olejem. Dokladamy odsączony makaron, mieszamy.Gotowy farsz powinien trochę wystygnąć zanim zabierzemy się za składanie sajgonek. Do składania przygotowujemy sobie miskę z letnią wodą (lub piwem). Każdy płat papieru ryżowego wkładamy do miski, zwilżamy i kładziemy na desce do krojenia. Po około 1/2 minuty powinien zrobić się elastyczny i możemy zacząć składać. Łyżkę farszu kładziemy na rozłożonym papierze lekko zawijamy od dołu.potem boki i rolujemy (jak na krokiety). Sajgonki smażymy w głębokim oleju. Podajemy z sosem chili lub innym orientalnym. A je się je palcami maczając w sosach
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy