Morning glory - smażony szpinak wodny

Morning glory, czyli smażony szpinak wodny to charakterystyczne danie kuchni tajskiej. Dzięki marynacie na bazie sosu ostrygowego, sojowego i rybnego łączy w sobie kilka różnych smaków. Pikantności dodaje papryczka chili i kilka ząbków czosnku. Sprawiają one, że danie jest wyraziste i doskonale zbalansowane. W Polsce morning glory możemy przygotować ze szpinaku warzywnego z łodygami.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

dodatki

Czas przygotowania:
20min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.46 z 161 głosów)

Morning glory - smażony szpinak wodny - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Szpinak wodny: myjemy i kroimy na mniejsze kawałki o wielkości ok. 6–8 cm.

  • 2.

    Marynata: w dużej misce mieszamy sos rybny, sojowy i ostrygowy z cukrem trzcinowym. Wrzucamy szpinak i mieszamy.

  • 3.

    Dodatki: obieramy czosnek i kroimy w cienkie plasterki. Siekamy również paprykę chili na małe kawałki.

  • 4.

    Smażenie: na patelni rozgrzewamy olej ryżowy, przez 2–3 min smażymy czosnek i paprykę. Następnie dodajemy szpinak w marynacie. Smażymy przez ok. 5–7 min do momentu, aż liście będą miękkie.

  • 5.

    Morning glory: podajemy jako samodzielną przekąskę lub dodatek do głównego dania.

Porady

  • Szpinak wodny z powodzeniem możemy zastąpić dojrzałym świeżym szpinakiem z łodygami, które po usmażeniu przyjemnie chrupią. Do tej potrawy nie sprawdzą się młode liście, czyli tzw. szpinak baby.
  • W podobny sposób możemy przygotować także brokuły, jarmuż, zielone szparagi lub fasolkę szparagową.
  • W oryginalnym przepisie na morning glory dodajemy cukier palmowy. W naszym przepisie zamieniamy go na trzcinowy, który doskonale pasuje do tego dania. Równie dobrze sprawdzi się odrobina syropu klonowego.
  • Całą marynatę przelewamy na patelnię. Powstanie z niej smaczny sos, który dodatkowo możemy zagęścić odrobiną (maksymalnie 10 g) mąki ryżowej lub kukurydzianej.

Notka redakcyjna

Szpinak wodny – charakterystyka

Szpinak wodny rośnie w klimacie tropikalnym i charakteryzuje się delikatnym, lekko słodkim smakiem. To popularny składnik dań kuchni azjatyckiej. Jest spożywany na surowo w sałatkach lub na ciepło – jako dodatek do zup lub dań smażonych metodą stir fry, czyli z małą ilością tłuszczu.

Morning glory znany jest także jako chiński powój, wilec wodny lub powój wodny. Warzywo jest bogate w witaminy A, z grupy B,C i E. Zawiera także witaminę U, która przyspiesza gojenie ran, spowalnia procesy starzenia się skóry, a także pomaga w leczeniu wrzodów żołądka.

Morning glory w kuchni tajskiej

Szpinak wodny w sosie ostrygowym to popularne danie kuchni tajlandzkiej, które można spotkać spotkać pod nazwą Pak Bung Fai Daeng. W ulicznych barach szpinak najczęściej podawany jest jako dodatek do głównego dania – smażonego kurczaka lub owoców morza.

W kuchni tajskiej w każdej potrawie znajdziemy mieszankę pięciu smaków – słodkiego, słonego, kwaśnego, ostrego i gorzkiego.

Dodatki do morning glory

Morning glory możemy go podać z:

Smażony szpinak wodny możemy dodatkowo posypać prażonymi orzechami arachidowymi lub ziarnami sezamu. Całość warto także skropić odrobiną soku limonki. Do dekoracji można wykorzystać świeże kiełki, np. fasoli mung.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Podobne przepisy