Morning glory, czyli smażony szpinak wodny to charakterystyczne danie kuchni tajskiej. Dzięki marynacie na bazie sosu ostrygowego, sojowego i rybnego łączy w sobie kilka różnych smaków. Pikantności dodaje papryczka chili i kilka ząbków czosnku. Sprawiają one, że danie jest wyraziste i doskonale zbalansowane. W Polsce morning glory możemy przygotować ze szpinaku warzywnego z łodygami.
Artur Rogalski
(średnia 4.46 z 161 głosów)
Szpinak wodny: myjemy i kroimy na mniejsze kawałki o wielkości ok. 6–8 cm.
Marynata: w dużej misce mieszamy sos rybny, sojowy i ostrygowy z cukrem trzcinowym. Wrzucamy szpinak i mieszamy.
Dodatki: obieramy czosnek i kroimy w cienkie plasterki. Siekamy również paprykę chili na małe kawałki.
Smażenie: na patelni rozgrzewamy olej ryżowy, przez 2–3 min smażymy czosnek i paprykę. Następnie dodajemy szpinak w marynacie. Smażymy przez ok. 5–7 min do momentu, aż liście będą miękkie.
Morning glory: podajemy jako samodzielną przekąskę lub dodatek do głównego dania.
Porady
- Szpinak wodny z powodzeniem możemy zastąpić dojrzałym świeżym szpinakiem z łodygami, które po usmażeniu przyjemnie chrupią. Do tej potrawy nie sprawdzą się młode liście, czyli tzw. szpinak baby.
- W podobny sposób możemy przygotować także brokuły, jarmuż, zielone szparagi lub fasolkę szparagową.
- W oryginalnym przepisie na morning glory dodajemy cukier palmowy. W naszym przepisie zamieniamy go na trzcinowy, który doskonale pasuje do tego dania. Równie dobrze sprawdzi się odrobina syropu klonowego.
- Całą marynatę przelewamy na patelnię. Powstanie z niej smaczny sos, który dodatkowo możemy zagęścić odrobiną (maksymalnie 10 g) mąki ryżowej lub kukurydzianej.
Szpinak wodny rośnie w klimacie tropikalnym i charakteryzuje się delikatnym, lekko słodkim smakiem. To popularny składnik dań kuchni azjatyckiej. Jest spożywany na surowo w sałatkach lub na ciepło – jako dodatek do zup lub dań smażonych metodą stir fry, czyli z małą ilością tłuszczu.
Morning glory znany jest także jako chiński powój, wilec wodny lub powój wodny. Warzywo jest bogate w witaminy A, z grupy B,C i E. Zawiera także witaminę U, która przyspiesza gojenie ran, spowalnia procesy starzenia się skóry, a także pomaga w leczeniu wrzodów żołądka.
Szpinak wodny w sosie ostrygowym to popularne danie kuchni tajlandzkiej, które można spotkać spotkać pod nazwą Pak Bung Fai Daeng. W ulicznych barach szpinak najczęściej podawany jest jako dodatek do głównego dania – smażonego kurczaka lub owoców morza.
W kuchni tajskiej w każdej potrawie znajdziemy mieszankę pięciu smaków – słodkiego, słonego, kwaśnego, ostrego i gorzkiego.
Morning glory możemy go podać z:
Smażony szpinak wodny możemy dodatkowo posypać prażonymi orzechami arachidowymi lub ziarnami sezamu. Całość warto także skropić odrobiną soku limonki. Do dekoracji można wykorzystać świeże kiełki, np. fasoli mung.
Komentarze