Artur Rogalski
4.46 (161)
Morning glory, czyli smażony szpinak wodny to charakterystyczne danie kuchni tajskiej. Dzięki marynacie na bazie sosu ostrygowego, sojowego i rybnego łączy w sobie kilka różnych smaków. Pikantności dodaje papryczka chili i kilka ząbków czosnku. Sprawiają one, że danie jest wyraziste i doskonale zbalansowane. W Polsce morning glory możemy przygotować ze szpinaku warzywnego z łodygami.
szpinak wodny 500 g
sos rybny 10 ml
sos sojowy 10 ml
sos ostrygowy 10 ml
cukier trzcinowy 5 g
czosnek 2 ząbki
papryka chili 2 szt.
olej ryżowy 10 ml
Szpinak wodny: myjemy i kroimy na mniejsze kawałki o wielkości ok. 6–8 cm.
Marynata: w dużej misce mieszamy sos rybny, sojowy i ostrygowy z cukrem trzcinowym. Wrzucamy szpinak i mieszamy.
Dodatki: obieramy czosnek i kroimy w cienkie plasterki. Siekamy również paprykę chili na małe kawałki.
Smażenie: na patelni rozgrzewamy olej ryżowy, przez 2–3 min smażymy czosnek i paprykę. Następnie dodajemy szpinak w marynacie. Smażymy przez ok. 5–7 min do momentu, aż liście będą miękkie.
Morning glory: podajemy jako samodzielną przekąskę lub dodatek do głównego dania.
Porady
- Szpinak wodny z powodzeniem możemy zastąpić dojrzałym świeżym szpinakiem z łodygami, które po usmażeniu przyjemnie chrupią. Do tej potrawy nie sprawdzą się młode liście, czyli tzw. szpinak baby.
- W podobny sposób możemy przygotować także brokuły, jarmuż, zielone szparagi lub fasolkę szparagową.
- W oryginalnym przepisie na morning glory dodajemy cukier palmowy. W naszym przepisie zamieniamy go na trzcinowy, który doskonale pasuje do tego dania. Równie dobrze sprawdzi się odrobina syropu klonowego.
- Całą marynatę przelewamy na patelnię. Powstanie z niej smaczny sos, który dodatkowo możemy zagęścić odrobiną (maksymalnie 10 g) mąki ryżowej lub kukurydzianej.
Szpinak wodny rośnie w klimacie tropikalnym i charakteryzuje się delikatnym, lekko słodkim smakiem. To popularny składnik dań kuchni azjatyckiej. Jest spożywany na surowo w sałatkach lub na ciepło – jako dodatek do zup lub dań smażonych metodą stir fry, czyli z małą ilością tłuszczu.
Morning glory znany jest także jako chiński powój, wilec wodny lub powój wodny. Warzywo jest bogate w witaminy A, z grupy B,C i E. Zawiera także witaminę U, która przyspiesza gojenie ran, spowalnia procesy starzenia się skóry, a także pomaga w leczeniu wrzodów żołądka.
Szpinak wodny w sosie ostrygowym to popularne danie kuchni tajlandzkiej, które można spotkać spotkać pod nazwą Pak Bung Fai Daeng. W ulicznych barach szpinak najczęściej podawany jest jako dodatek do głównego dania – smażonego kurczaka lub owoców morza.
W kuchni tajskiej w każdej potrawie znajdziemy mieszankę pięciu smaków – słodkiego, słonego, kwaśnego, ostrego i gorzkiego.
Morning glory możemy go podać z:
Smażony szpinak wodny możemy dodatkowo posypać prażonymi orzechami arachidowymi lub ziarnami sezamu. Całość warto także skropić odrobiną soku limonki. Do dekoracji można wykorzystać świeże kiełki, np. fasoli mung.
Rabat na cały asortyment dostępny w sklepach stacjonarnych i na e-clarena.eu. Promocja obowiązuje dla zamówień powyżej 100zł oraz obejmuje produkty nieprzecenione. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie.
Skorzystaj z kodu WIOSNA40 i otrzymaj 40% zniżki na produkty nieprzecenione, oznaczone tym kodem na eveline.pl/skorzystaj-z-promocji przy zakupach za min. 50 zł. Oferta ważna tylko na eveline.pl w dniach 18-24.04.2024. Kody rabatowe nie łączą się. Szczegóły na stronie.
Rabat 25% na całą ofertę MEFEMI w cenie regularnej. Promocje na stronie www nie łączą się. Szczegóły na stronie.
Rabat dotyczy całej kolekcji dostępnej na www.doctornap.com i łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie www.
Rabat do 40% na sprzęt, odzież i akcesoria sportowe dostępny w sklepie stacjonarnym i na Sportano.pl. Szczegóły w sklepie i na stronie.
Rabat 20% na kolczyki oraz akcesoria przy zakupach za min. 299 zł. Rabat 20% na zegarki do 8 000 zł. Szczegóły w salonach i na wkruk.pl