Surówka z białej kapusty do obiadu to klasyka w wielu domach. Często przygotowujemy ją jako dodatek do mięs i ryb, dlatego po jakimś czasie może się ona nieco znudzić. Oto świetny pomysł na lekki twist, który nada jej nowego charakteru.
Co dodać do surówki z kapusty?
Do kapusty warto dodawać nie tylko marchew i cebulę, ale także paprykę, pora, kukurydzę czy selera naciowego. W restauracjach i na domowych stołach często spotykamy też surówkę z kapusty i ogórków kiszonych, jednak mało kto wykorzystuje świeżego ogórka. Okazuje się jednak, że doskonale pasuje on do kapusty i świetnie odświeża jej smak. Można pokroić go w plastry bądź zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Aby dodatkowo podkręcić smak tego połączenia, warto dodać jeszcze garść pestek słonecznika. Ten chrupiący akcent nadaje surówce ciekawszej struktury i sprawia, że przyjemnie chrupie ona pod zębami. Nasiona słonecznika dodają też cennych składników odżywczych, przez co danie jest jeszcze bardziej wartościowe. Jeśli chcecie wydobyć z nich maksimum smaku i aromatu, możecie je wcześniej uprażyć na suchej patelni, dzięki czemu nabiorą przyjemnej, lekko orzechowej nuty.
Surówka z białej kapusty - przepis
Składniki:
- 1 nieduża główna białej kapusty
- 2 ogórki zielone
- 1 duża cebula
- 20 g nasion słonecznika
- pęczek koperku
- oliwa z oliwek
- sok z cytryny
- szczypta cukru
- sól i pieprz do smaku
Kroki przygotowania:
1. Kapustę myjemy i szatkujemy, a następnie posypujemy solą i odstawiamy na 20 minut, aby puściła soki.
2. W tym czasie obieramy cebulę i ogórki. Cebulę kroimy w cienkie piórka, a ogórka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Koperek myjemy i drobno siekamy.
3. Kapustę odciskamy z soku i mieszamy z pozostałymi warzywami oraz ziołami. Następnie dodajemy oliwę, sok z cytryny oraz przyprawy i wszystko dokładnie mieszamy.
4. Gotową sałatkę posypujemy na wierzchu pestkami słonecznika.