Surówka z białej kapusty do obiadu to klasyka w wielu domach. Często przygotowujemy ją jako dodatek do mięs i ryb, dlatego po jakimś czasie może się ona nieco znudzić. Oto świetny pomysł na lekki twist, który nada jej nowego charakteru.

Co dodać do surówki z kapusty?

Do kapusty warto dodawać nie tylko marchew i cebulę, ale także paprykę, pora, kukurydzę czy selera naciowego. W restauracjach i na domowych stołach często spotykamy też surówkę z kapusty i ogórków kiszonych, jednak mało kto wykorzystuje świeżego ogórka. Okazuje się jednak, że doskonale pasuje on do kapusty i świetnie odświeża jej smak. Można pokroić go w plastry bądź zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 

Aby dodatkowo podkręcić smak tego połączenia, warto dodać jeszcze garść pestek słonecznika. Ten chrupiący akcent nadaje surówce ciekawszej struktury i sprawia, że przyjemnie chrupie ona pod zębami. Nasiona słonecznika dodają też cennych składników odżywczych, przez co danie jest jeszcze bardziej wartościowe. Jeśli chcecie wydobyć z nich maksimum smaku i aromatu, możecie je wcześniej uprażyć na suchej patelni, dzięki czemu nabiorą przyjemnej, lekko orzechowej nuty

Surówka z białej kapusty - przepis

Składniki:

  • 1 nieduża główna białej kapusty
  • 2 ogórki zielone
  • 1 duża cebula
  • 20 g nasion słonecznika
  • pęczek koperku
  • oliwa z oliwek
  • sok z cytryny
  • szczypta cukru
  • sól i pieprz do smaku

Kroki przygotowania:

1. Kapustę myjemy i szatkujemy, a następnie posypujemy solą i odstawiamy na 20 minut, aby puściła soki.

2. W tym czasie obieramy cebulę i ogórki. Cebulę kroimy w cienkie piórka, a ogórka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Koperek myjemy i drobno siekamy. 

3. Kapustę odciskamy z soku i mieszamy z pozostałymi warzywami oraz ziołami. Następnie dodajemy oliwę, sok z cytryny oraz przyprawy i wszystko dokładnie mieszamy.

4.  Gotową sałatkę posypujemy na wierzchu pestkami słonecznika.