Ryżowa z jajkiem

Sałatka majonezowa z ryżem i warzywami.

SałatkiPrzekąski

Czas przygotowania:
20 min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 167 głosów)

Składniki:

  • ryż ugotowany na sypko 2 szklanki
  • pomidor 1 i 1/2 sztuki
  • jajka 3 sztuki
  • por 1/2 sztuki
  • ogórek zielony 1/2 sztuki
  • kukurydza konserwowa 1/2 puszki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Jajka ugotować na twardo, wystudzić i obrać. Część jajek pokroić w kostkę, a część na ćwiartki albo w ósemki. Pomidora umyć, pokroić w ósemki. Ogórka umyć, ukroić kilka plasterków, a resztę pokroić w kostkę. Kukurydzę osączyć. Pora oczyścić, umyć i drobno pokroić. Do ryżu dodać jajko i ogórka pokrojone w kostkę, pora i kukurydzę, wszystko wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Wyłożyć na półmisek albo do salaterki, obłożyć pozostałymi jajkami, pomidorem i ogórkiem. Sałatkę polać ulubionym sosem.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy