Rydze na maśle to pyszny przepis na szybki obiad lub dodatek do innych potraw. Najlepiej serwować je z pieczywem, ale świetnie smakują także z makronem, kaszą, ryżem lub ziemniakami. Są doskonałe w swej prostocie i robi się je w mgnieniu oka. Jeśli jeszcze ich nie próbowaliście, koniecznie przetestujcie ten przysmak. Podpowiadamy, jak zrobić rydze smażone na maśle krok po kroku. Wystarczą cztery proste składniki.
Artur Rogalski
(średnia 4.5 z 159 głosów)
Przygotowanie składników: rydze dokładnie czyścimy, suszymy i przycinamy im nóżki. Większe kapelusze kroimy na pół, a mniejsze zostawiamy w całości. Czosnek obieramy i drobno siekamy.
Smażenie: masło roztapiamy na głębokiej patelni i wrzucamy na nie grzyby blaszkami do góry. Kiedy odparuje z nich nadmiar wody, obracamy je i posypujemy posiekanym czosnkiem. Smażymy rydze na maśle, aż równomiernie się zrumienią, a następnie zmniejszamy ogień i podgrzewamy je jeszcze przez 5–10 minut.
Podanie: doprawiamy usmażone rydze solą i serwujemy od razu po przygotowaniu, z ulubionymi dodatkami, na przykład ze świeżym pieczywem.
Porady
- Rydze smażone na maśle najlepiej smakują na ciepło, podane z chrupiącym pieczywem. Może to być bagietka czosnkowa lub grzanka z chleba tostowego.
- Powyższy przepis możemy też wykorzystać, jeśli przynieśliśmy inne okazy z lasu. W podobny sposób z powodzeniem przygotujemy kanie lub kurki. Grzyby smażone przydadzą się jako dodatek do dań mięsnych lub samodzielna przekąska.
- Jak smażyć rydze na maśle na obiad lub kolację, żeby były rumiane i aromatyczne? Jeśli mamy większą porcję grzybów, warto robić to partiami. Powinny stworzyć pojedynczą warstwę, inaczej będą się dusić we własnym sosie i nie uzyskamy chrupiącej skórki.
- Szczęśliwi ci, którzy dysponują świeżymi grzybami, ale danie można tez przyrządzić poza sezonem na przechadzki po lesie. Jak się smaży rydze mrożone? Należy je wcześniej doprowadzić do temperatury pokojowej i osuszyć z nadmiaru wody.
- Zarówno leśne grzyby, jak i sos sojowy są bogactwem smaku umami, dlatego warto wzbogacić przepis na rydze na maśle za pomocą tej azjatyckiej przyprawy.
- Czy rydze przed smażeniem trzeba gotować? Nie ma takiej potrzeby, jeśli wystarczająco długo (około 15 minut) będziemy je podgrzewać w maśle, aż staną się miękkie w środku i rumiane z zewnątrz. Pamiętajmy jednak, że grzyby blaszkowe należy obgotować przed mrożeniem, inaczej staną się gorzkie.
Jak przyrządzić rydze smażone na maśle? To niezwykle prosty przepis, którego bazą jest tylko kilka składników. Podstawową recepturę można jednak urozmaicić różnymi dodatkami, które jeszcze bardziej podkręcą smak i aromat grzybów. Do klasycznego zestawu warto dorzucić na przykład:
Niezależnie od tego, czy robimy rydze na maśle ze śmietaną czy też jajecznicą lub pomidorami, dobrym dodatkiem są świeże i suszone zioła. Szczególnie dobrze pasują tu natka pietruszki, koperek, tymianek i rozmaryn. Można też spróbować grzybów w pikantnej odsłonie i dodać do nich szczyptę chili. Proste rydze z patelni warto doprawiać białym pieprzem, który jest delikatniejszy w smaku.
Smażone rydze na maśle to tylko jeden z wielu pomysłów na wykorzystanie leśnych skarbów. Te grzyby z rodziny gołąbkowatych świetnie smakują też duszone, gotowane lub marynowane. Miłośnicy domowych przetworów mogą przyrządzić rydze w occie. Będą one idealną przystawką na zimno i dodatkiem do sałatek. Wolicie dania na ciepło? Wypróbujcie:
Inne pomysły na spożytkowanie znalezisk z grzybobrania to bigos lub mięsna potrawka. Już kilka rydzów całkowicie zmieni smak każdego jednogarnkowego dania i doda mu znacznie więcej smaku i aromatu. Podsmażone na maśle grzyby warto też wykorzystać jako nadzienie do naleśników, kruchej tarty lub kulebiaka.
Żeby wykorzystać różnorakie przepisy na rydze, musimy zacząć od zdobycia grzybów dobrej jakości, a jak wiadomo, najlepsze będą te zebrane samodzielnie w lesie. Jeśli więc lubicie przechadzki na łonie natury i potraficie rozpoznawać różne gatunki grzybów, wybierzcie się po świeże rydze. Należy jednak bardzo uważać, ponieważ często bywają one mylone z trującym mleczajem wełnianką i olszówką. Jak więc rozpoznać jadalny gatunek? Cechą szczególną rydzów jest ich kolor. Przybierają one odcienie od pomarańczowego po lekko czerwony. Charakterystyczny jest również kształt ich kapelusza, czyli lekko podwinięty owocnik z blaszkami w kolorze łososiowym. Rydze pojawiają się w polskich lasach latem i jesienią, a dokładniej rosną od sierpnia do listopada. Najczęściej można je spotkać wśród świerków, a także w gajach liściastych, w sąsiedztwie sosen.
Komentarze