Rydze w maśle z czosnkiem
Przepis na przystawkę z rydzów - rydze w maśle z czosnkiem
Dodany przez:
mojegotowanie
Na ciepło
- Czas przygotowania:
- Kalorie:
- 150 kcal
- Porcje:
- 4 porcji
Ocena:
(średnia 3.25 z 4 głosów)
- Danie wegetariańskie
- Danie dietetyczne
- Szybka kuchnia
Składniki
- 60 dag rydzów, kani lub pieczarek
- 10 dag masła
- 3 ząbki czosnku
- sól
- biały pieprz świeżo zmielony
- łyżeczka skórki otartej z cytryny
- liście szałwii
Przygotowanie
- Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
- Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!
- ■ Rydze oczyścić, przyciąć nóżki, opłukać, osuszyć. Większe kapelusze przekroić na połówki, mniejsze zostawić w całości. Na rozgrzane masło wrzucić grzyby blaszkami do góry (dzięki temu odparuje z nich
- nadmiar wody), smażyć na dość silnym ogniu, obrócić i posypać posiekanym czosnkiem. Smażyć, aż
- grzyby równomiernie się zrumienią. Zmniejszyć ogień i podgrzewać jeszcze 5–10 minut. Doprawić solą, pieprzem i skórką z cytryny, posypać szałwią. Podawać na zakąskę lub jako dodatek do mięs.
- Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
- Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!
Wskazówki
Zobacz też: dlaczego warto jeść czosnek niedźwiedzi i jak go zbierać
Komentarze