Rydze na maśle

Rydze na maśle to pyszny przepis na szybki obiad lub dodatek do innych potraw. Można je serwować z makronem, kaszą, ryżem czy do ziemniaków. Są doskonałe w swej prostocie i robi się je w mgnieniu oka. Jeśli jeszcze ich nie próbowaliście, koniecznie przetestujcie ten przysmak. Podpowiadamy jak zrobić rydze smażone na maśle krok po kroku!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

przystawki przekąski

Czas przygotowania:
25min.
Kalorie:
150 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.5 z 159 głosów)

Rydze na maśle - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie grzybów:  Rydze dokładnie czyścimy, suszymy i przycinamy im nóżki. Większe kapelusze kroimy na pół, a mniejsze zostawiamy w całości. 

  • 2.

    Smażenie: Czosnek obieramy i drobno siekamy. Masło roztapiamy na głębokiej patelni i wrzucamy na nie grzyby blaszkami do góry (dzięki temu odparuje z nich nadmiar wody). Smażymy rydze na dość dużym ogniu.

  • 3.

    Rydze na maśle: Grzyby obracamy i posypujemy posiekanym czosnkiem. Smażymy, aż równomiernie się zrumienią, a następnie zmniejszamy ogień i podgrzewamy jeszcze przez 5–10 minut. Rydze na maśle doprawiamy solą, pieprzem, startą skórką z cytryny i szałwią. 

Kalorie: 150

Porady

  • Przepis na rydze na maśle można też wykorzystać, jeśli mamy inne grzyby. W podobny sposób można przygotować też kanie, pieczarki czy kurki.
  • Powyższa receptura sprawdzi się nie tylko ze świeżymi rydzami, ale też w przypadku mrożonych grzybów. Należy je jednak wcześniej rozmrozić i osuszyć z nadmiaru wody.
  • W przepisie rydze doprawiamy pieprzem białym, gdyż jest on zupełnie inny w smaku niż czarny. Klasyczny pieprz również się sprawdzi, jednak warto wypróbować właśnie taką wersję, bo w tej odsłonie rydze smakują najlepiej.
  • Zarówno grzyby, jak i sos sojowy są bogactwem smaku umami, dlatego warto doprawić rydze na maśle kilkoma kroplami tej przyprawy.
  • Rydze smażone najlepiej smakują na ciepło, podane z chrupiącym pieczywem. Może to być bagietka czosnkowa lub grzanka z chleba tostowego czy razowego. 

Notka redakcyjna

Rydze na maśle - przepis na kilka sposobów

Jak przyrządzić rydze na maśle? To banalnie prosty przepis, którego bazą jest tylko kilka składników. Podstawową recepturę można jednak urozmaicić różnymi dodatkami, które jeszcze bardziej podkręcą smak i aromat grzybów. Do klasycznego zestawu warto dodać na przykład warzywa. Świetnie smakują na przykład rydze na maśle z cebulą, dynią czy ciecierzycą. Dobrym dodatkiem będą też liście szpinaku, zarówno te świeże, jak i mrożone.

Pysznym przepisem są również rydze na maśle z czosnkiem i śmietaną. Kleks kwaśnej śmietany 12% lub 18% idealnie uzupełni smak dania i doda mu aksamitnej, kremowej konsystencji. Innym sprawdzonym pomysłem jest dorzucenie do smażonych grzybów odrobiny koncentratu pomidorowego i garści rodzynek. W ten sposób stworzymy szybkie rydze po cygańsku. 

Dobrym dodatkiem do wszystkich potraw z grzybów są także świeże i suszone zioła. Szczególnie dobrze będzie pasowała tu natka pietruszki, koperek oraz tymianek. Warto też spróbować grzybów w pikantnej odsłonie, dodając do niech szczyptę grubo mielonego pieprzu lub kruszonego chilli.

Jak rozpoznać rydze?

Aby przygotować ten przepis, musimy zacząć od zdobycia dobrej jakości grzybów, a jak wiadomo, najlepsze będą te zebrane samodzielnie w lesie. Jeśli więc lubicie zbierać grzyby i znacie się na nich, wybierzcie się na grzybobranie po najświeższe rydze. Należy jednak uważać, gdyż ten gatunek często bywa mylony z trującym mleczajem wełnianką i olszówką. Jak więc rozpoznać rydze? Cechą szczególną jest ich kolor. Przybierają one odcienie od pomarańczowego po lekko czerwony. Charakterystyczny jest również kształt kapelusza, czyli lekko podwinięty owocnik z blaszkami w kolorze pomarańczowo-łososiowym. 

Rydze - przepisy na inne dania

Rydze na maśle to tylko jeden z wielu pomysłów na wykorzystanie leśnych skarbów. Te grzyby świetnie smakują zarówno gotowane, smażone, jak i marynowane. Jeśli lubicie domowe przetwory, powinniście przyrządzić rydze w occie. Będą one idealną przystawką na zimno i dodatkiem do sałatek. Wolicie dania na ciepło? Wypróbujcie więc przepis na zupę rydzową lub gładki krem z rydzów.

Inne pomysły na spożytkowanie znalezisk z grzybobrania to sos grzybowy, bigos lub mięsna potrawka. Już kilka rydzów całkowicie zmieni smak każdego jednogarnkowego dania i doda mu znacznie więcej smaku i aromatu. Podsmażone na maśle grzyby warto też wykorzystać jako nadzienie do naleśników, kruchej tarty lub kulebiaka. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy