Rydze w maśle z czosnkiem

Przepis na przystawkę z rydzów - rydze w maśle z czosnkiem

PrzystawkiPrzekąski

Czas przygotowania:
25 min.
Kalorie:
150 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.52 z 157 głosów)

Składniki:

  • 60 dag rydzów, kani lub pieczarek
  • 10 dag masła
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • biały pieprz świeżo zmielony
  • łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • liście szałwii

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!
  • ■ Rydze oczyścić, przyciąć nóżki, opłukać, osuszyć. Większe kapelusze przekroić na połówki, mniejsze zostawić w całości. Na rozgrzane masło wrzucić grzyby blaszkami do góry (dzięki temu odparuje z nich
  • nadmiar wody), smażyć na dość silnym ogniu, obrócić i posypać posiekanym czosnkiem. Smażyć, aż
  • grzyby równomiernie się zrumienią. Zmniejszyć ogień i podgrzewać jeszcze 5–10 minut. Doprawić solą, pieprzem i skórką z cytryny, posypać szałwią. Podawać na zakąskę lub jako dodatek do mięs.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!

Kalorie: 150

Porady

Zobacz też: dlaczego warto jeść czosnek niedźwiedzi i jak go zbierać

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy