Getty/iStock
0 (0)
Rurki z bitą śmietaną to luksusowy deser z dzieciństwa. Wykonane z kruchego ciasta, wypełnione puszystym kremem nie mogą się równać z żadną, inną słodkością. Świadczą też o kunszcie cukiernika – tu liczy się precyzja i delikatne zdejmowanie ciasta z foremek. Rurki z bitą śmietaną najlepiej przygotować bezpośrednio przed podaniem. Wtedy ciasto nie zdąży nasiąknąć od nadzienia, a śmietana jest odpowiednio napowietrzona i delikatna jak chmurka.
mąka pszenna 390 g
śmietana 12% 240 ml
masło 250 g
jajka 160 g
śmietana 480 ml
cukier puder 10 g
sól 1 g
Ciasto: wysypujemy na stolnicę 390 g mąki, szczyptę soli, dodajemy do tego 240 g śmietany 12% oraz pokrojone w kawałki masło. Siekamy wszystko dokładnie nożem, a następnie zagniatamy na gładkie ciasto. Możemy też zmiksować składniki w robocie kuchennym, a potem je wyjąć i ulepić jednolitą kulę. Wkładamy ją później do torebki foliowej i umieszczamy na godzinę w lodówce.
Wałkowanie: wykładamy chłodne ciasto na stolnicę, odkrawamy 1/3 kawałka i formujemy kształt prostokąta.
Zawijanie rurek: z ciasta odcinamy paski szerokości 2 cm. Foremki od rurek smarujemy olejem. Nawijamy ciasto na foremki.
Piekarnik: rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Wykładamy blachę papierem do pieczenia. Układamy na niej rurki jedna przy drugiej. Wkładamy je do nagrzanego piecyka i pieczemy 30 minut. Wyjmujemy, czekamy aż lekko przestygną, a następnie zdejmujemy z foremek.
Śmietanę: 480 g kremówki (30%) ubijamy razem z cukrem pudrem przy pomocy miksera. Napełniamy nią ostudzone rurki.