sernik_z_bita_smietana

Sernik z bitą śmietaną

Ocena:

4.55 (168)

  • 60 min.
lekki , puszysty sernik

Składniki:

  • • 6 jaj
  • • 1 szkl mąki
  • • ¾ szkl cukru
  • • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa
  • • 1 kg twarogu sernikowego
  • • Puszka brzoskwiń
  • • 5 łyżeczek żelatyny
  • • ½ l śmietany kremówki
  • • Śnieżka
  • • Szklanka cukru pudru
  • • czekolada

Sernik z bitą śmietaną - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Żółtka i cukier wymieszać. Ubić pianę z białek. Do masy żółtkowej dodać pianę białkową delikatnie mieszając. Następnie dodawać po 1 łyżce przesianej mąki i proszek. Całość wymieszać delikatnie i wylać do formy wysmarowanej tłuszczem. Piec ok. 30 min w zależności od piekarnika. Wystudzić i przekroić ciasto na pół.
  • Twaróg wyłożyć do miski (gdy twardy dodać odrobinę soku z brzoskwiń). Dodać cukier puder i wymieszać. Następnie ubić bitą śmietanę i ubitą dodać w proporcji ¾ , a ¼ pozostawić. Wymieszać twaróg z bitą śmietaną. Brzoskwinie pokroić w kostkę. Żelatynę rozpuścić w ¾ szkl wody (gorącej). Po wystudzeniu dodać to twarogu i wymieszać. Na koniec dodać owoce i wymieszać tylko łyżką. Spód ciasta polać delikatnie sokiem z brzoskwiń i wyłożyć całą masę. Przykryć drugą połową ciasta i polać sokiem. Z bitej śmietany która pozostała należy dosypać śnieżkę i wymieszać, wyłożyć na wierzchnie ciasto i rozsmarować. Na koniec pokruszyć czekoladą ( na tarce – najlepiej na najmniejszej). Wystawić do lodówki na ok. 3- 5 godzin.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne