Kruche babeczki z jabłkami

Jabłka zamknięte w kruchym cieście, przykryte bezą. Wyborna przekąska.

Dodany przez:

Muffiny i babeczki

Czas przygotowania:
Porcje:
14 sztuk
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • jajka 6 szt
  • mąka 300 g
  • masło klarowane 140 g
  • jabłko 3 sztuki
  • mąka ziemniaczana 2 łyżki
  • erytrol 100 g + 3 łyżki

Przygotowanie

  1. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w drobną kostkę, mieszamy z mąką ziemniaczaną. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy ze słodziwem (100 g). Masło rozpuszczamy i studzimy. Ostudzone dodajemy do żółtek i ucieramy. Stopniowo dodajemy mąkę i mieszamy. Gdy ciasto będzie gęste i zwarte, zagniatamy dłońmi. Ciastem wylepiamy formę do babeczek lub tarty. Pieczemy ok. 10 minut w 180 st. C. Po tym czasie do kokilek przekładamy jabłka i pieczemy kolejne 15 minut w 180 st. C. W tym czasie ubijamy białka jajek na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy słodziwo. Pianę wykładamy na upieczone babeczki. Zmniejszamy temperaturę pieczenia do 150 st. C i pieczemy kolejne 15-20 minut.

Wskazówki

Zamiast erytrolu można użyć dowolnego słodzika, np. cukru lub ksylitolu.

jabłka Szarlotka jabłecznik muffiny babeczki pieczone kruche ciasto
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze