Kruche babeczki z jabłkami

Kruche babeczki z jabłkami

Ocena:

4.48 (144)

  • 60 min.
Jabłka zamknięte w kruchym cieście, przykryte bezą. Wyborna przekąska.

Składniki:

  • jajka 6 szt
  • mąka 300 g
  • masło klarowane 140 g
  • jabłko 3 sztuki
  • mąka ziemniaczana 2 łyżki
  • erytrol 100 g + 3 łyżki

Kruche babeczki z jabłkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w drobną kostkę, mieszamy z mąką ziemniaczaną. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy ze słodziwem (100 g). Masło rozpuszczamy i studzimy. Ostudzone dodajemy do żółtek i ucieramy. Stopniowo dodajemy mąkę i mieszamy. Gdy ciasto będzie gęste i zwarte, zagniatamy dłońmi. Ciastem wylepiamy formę do babeczek lub tarty. Pieczemy ok. 10 minut w 180 st. C. Po tym czasie do kokilek przekładamy jabłka i pieczemy kolejne 15 minut w 180 st. C. W tym czasie ubijamy białka jajek na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy słodziwo. Pianę wykładamy na upieczone babeczki. Zmniejszamy temperaturę pieczenia do 150 st. C i pieczemy kolejne 15-20 minut.

Porady

Zamiast erytrolu można użyć dowolnego słodzika, np. cukru lub ksylitolu.

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne