Racuchy z jabłkami

kalorycznie

DeseryPrzekąski

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 154 głosów)

Składniki:

  • • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • • dwa jajka
  • • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • • dwie łyżki cukru
  • • 3 dag świeżych drożdży
  • • trzy jabłka
  • • łyżeczka lub więcej cynamonu (ile kto lubi)
  • • szczypta soli
  • • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • 1. Mleko podgrzać. Do letniego mleka dodać pokruszone drożdże i cukier.
  • 2. Jajka rozbełtać, lekko posolić.
  • 3. Do drożdży z mlekiem dodać jajka, mąkę, starte lub pokrojone w drobną kostkę jabłka, cynamon. Dobrze wyrobić ciasto (ja używam drewnianej łyżki).
  • 4. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Racuchy smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Nadmiar tłuszczu odsączyć na papierowym ręczniku, posypać cukrem pudrem. Najsmaczniejsze na ciepło
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy