Racuchy wigilijne to ciekawa alternatywa dla popularnych, bożonarodzeniowych słodkości. Niesamowicie puszyste, wysmażone na złoty kolor i oprószone cukrem pudrem z pewnością przypadną do gustu wszystkim gościom. Wspaniale smakują nie tylko od święta – świetnie sprawdzą się również jako powszedni, bezmięsny obiad.
StockFood
(średnia 4.46 z 167 głosów)
Przygotowanie rozczynu drożdżowego: Mąkę przesiewamy do dużej miski. W osobnym naczyniu rozgniatamy drożdże z 10 g cukru pudru. Gdy staną się płynne, dodajemy do nich 25 g mąki i dokładnie mieszamy, by uniknąć grudek. Następnie dodajemy do rozczynu 25 ml mleka i odstawiamy w ciepłe miejsce, by drożdże mogły urosnąć.
Przygotowanie ciasta: W rondlu roztapiamy masło i odstawiamy je do przestudzenia. W osobnym garnku podgrzewamy mleko i również odkładamy je na bok. Ucieramy żółtka z 30 g cukru pudru. Do przesianej wcześniej mąki dodajemy rozczyn, utarte żółtka, ciepłe mleko, sok z cytryny i aromat rumowy. Całość mieszamy. Zagniatamy ciasto ręcznie, dodając do niego partiami stopione masło. Gdy ciasto przestanie kleić się do dna naczynia dodajemy do niego spirytus i jeszcze chwilę je wyrabiamy, do połączenia wszystkich składników. Formujemy z niego kulę, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.
Smażenie racuchów wigilijnych: Przy pomocy łyżki zamoczonej w gorącym oleju nabieramy ciasto i przekładamy je na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Smażymy na małym ogniu przez około 20 minut, aż racuchy nabiorą złotego koloru. Racuszki podajemy przestudzone, posypane cukrem pudrem.
Porady
- Po usmażeniu racuszków wigilijnych polecamy przełożyć je na papierowy ręcznik, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Do smażenia placuszków najlepiej wybrać olej kokosowy, rafinowany. Dobrze sprawdza do się do smażenia na głębokim tłuszczu, a do tego nadaje potrawom ciekawego, słodkiego posmaku.
- Polecamy przygotować racuchy wigilijne z większej porcji składników. Świetnie smakują zarówno podane tuż po usmażeniu, jak i zaserwowane następnego dnia na zimno.
- Do smażenia może przydać się łyżka cedzakowa – ułatwia ona zdejmowanie racuchów z patelni.
- Racuchy na wigilię można podawać również z odrobiną konfitury żurawinowej. Jej kwaskowaty smak świetnie łączy się z ich słodkim ciastem.
- Fanom świątecznych smaków polecamy dodać do ciasta odrobinę cynamonu i szczyptę zmielonych goździków.
- Danie można przyrządzić w wersji bezglutenowej. Wystarczy zamiast mąki pszennej dodać do ciasta mąkę ryżową i kukurydzianą w proporcji pół na pół. Można również skorzystać z gotowego, bezglutenowego mixu do naleśników.
Przepis na wigilijne racuchy można urozmaić, dodając do ciasta łyżeczkę likieru cytrynowego lub odrobinę tartej skórki z cytryny. Pampuchy świetnie smakują również z dodatkiem miąższu z dyni, plasterków banana lub jabłka. Na wigilijnej kolacji świetnie sprawdzą się również racuchy z gruszką i bakaliami. Oprószone cukrem pudrem, czy też polane sosem cynamonowo-miodowym będą ozdobą każdego świątecznego stołu.
Tradycyjne racuchy drożdżowe nie należą do dietetycznych potraw. W 100 g mają one zazwyczaj od 200 do 250 kcal. Jeśli dbacie o zdrową dietę, możecie przyrządzić racuchy w wersji fit. Zamiast cukru podanego w przepisie należy dodać do nich erytrolu lub stewii. Jeśli przygotowujemy pampuchy z dodatkiem jabłek, możemy całkowicie zrezygnować z ich dosładzania. Mąkę pszenną polecamy zastąpić płatkami owsianymi lub mąką żytnią. Dietetyczne racuchy najwygodniej jest smażyć na patelni z nieprzywierającą powłoką – wówczas do smażenia wystarczy jedna łyżeczka oleju kokosowego.
Komentarze