REKLAMA

Racuchy wigilijne

Pyszny deser wigilijny.

dodany przez: Piotr Z

Czas przygotowania:
2godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.46 z 166 głosów)


Składniki:

  • 1)50 dag. mąki pszennej (3 szklanki)
  • 2)6 dag. margaryny (1/4 kostki)
  • 3)3 dag. drożdży
  • 4)4 łyżeczki cukru pudru(40g.)
  • 5)szklanka mleka(250g.)
  • 6)3 duże żółtka
  • 7)2 i ½ łyżki spirytusu
  • 8)1 łyżeczka od herbaty zapachu rumowego
  • 9)4 łyżki soku z cytryny( wykorzystać 2 duże cytryny)

Sposób przygotowania:

Kroki przygotowania:

  • Sporządzenie:
  • 1)Przesiewamy mąkę
  • 2)Przygotowujemy rozczyn:
  • W misce rozgniatamy 3 dag. drożdży z cukrem pudrem
  • gdy drożdże staną się płynne, dodajemy 2 czubate łyżki mąki,
  • dobrze mieszamy łyżką, by nie było grudek, następnie,
  • dodajemy 2 łyżki mleka i ostrożnie mieszamy i odstawiamy do wzrostu w ciepłe miejsce.
  • 3)Topimy masło i podgrzewamy mleko.
  • 4)Ucieramy 3 żółtka z 3 łyżeczkami cukru pudru.
  • 5)Mieszamy wyrośnięty rozczyn, utarte żółtka, mąkę, ciepłe mleko, cukier puder, dodajemy sok z cytryny oraz zapach rumowy
  • 6)Wyrabiać ciasto ręcznie, dodając po trochu ciepłe, stopione masło.
  • Wyrabiamy długo, aż ciasto przestanie się kleić do dna naczynia.
  • 7)Dodajemy 2 i ½ łyżki spirytusu i jeszcze trochę wyrabiamy.
  • Formujemy kulę i zostawiamy ciasto w ciepłym miejscu na 30 minut do wzrostu pod przykryciem.
  • 8)Łyżką zamoczoną w gorącym oleju nabieramy ciasto i wkładamy na rozgrzany tłuszcz.(podobnie, jak kluski „kładzione”).
  • 9)Smażymy na gorącym oleju na małym gazie na złoto-rumiany kolor(ok.20min.) Otrzymamy 30 dużych sztuk.
  • 10)Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
  • 11)Najbardziej smaczne są racuchy tuż po upieczeniu.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy