Pulpeciki z batatów z siemieniem lnianym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Umyj dokładnie batat, przekrój go na pół, skrop delikatnie oliwą i wstaw do nagrzanego piekarnika mniej więcej na 40 minut (batat musi się rozpadać).
Ugotuj kaszę. Gryczana smakuje najlepiej, gdy jest ugotowana „na sypko”, i taki efekt chcemy uzyskać również w tym przepisie. Zagotuj 2 szklanki wody z 1 łyżeczką soli i 2 łyżkami oleju słonecznikowego. Do gotującej się wody wsyp szklankę kaszy gryczanej i wymieszaj. Kiedy zauważysz, że woda ponownie się zagotowała, zmniejsz gaz, przykryj garnek pokrywką i gotuj kaszę na małym ogniu około 15 minut.
Po tym czasie zdejmij kaszę z ognia i trzymaj pod przykryciem jeszcze przez 10 minut. Następnie zdejmij pokrywkę i pozostaw kaszę odkrytą na 5 minut, aby odparowały resztki wody. Upieczonego batata ugnieć dokładnie widelcem na gładkie purée. Połącz w misce kaszę gryczaną z purée z batata, zmielonym siemieniem lnianym, solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz drobno posiekanymi igiełkami rozmarynu. Z tak przygotowanej masy formuj pulpeciki.
Na patelni rozgrzej masło klarowane i smaż pulpeciki, aby były chrupiące i złociste. Możesz je podawać jako dodatek do dań głównych lub zabierać jako przekąskę do pracy.
Przepis pochodzi z książki Damiana Kordasa "Superfood"
Komentarze