Pulpeciki drobiowe z mozzarellą

Pulpeciki to propozycja na szybki obiad - dodatek mozzarelli sprawi, że mięso w połączeniu z przyprawami zyska wyjątkowego aromatu. Pulpeciki zrobimy w mniej niż pół godziny!

dania mięsnepulpety

Czas przygotowania:
20 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.53 z 181 głosów)

Składniki:

  • podwójny filet z piersi kurczaka, posiekany lub zmielony
  • do smaku: sól, pieprz, zioła prowansalskie, sos sojowy
  • do smażenia: olej
  • młoda cebula, posiekana
  • ząbek czosnku, posiekany
  • ok. 10 dag cukinii, startej
  • 20 dag mozzarelli, startej
  • jajko
  • 2 łyżki natki pietruszki, posiekanej
  • do panierowania: bułka tarta

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Mięso przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, bardzo dokładnie mieszamy i odstawiamy.
  • Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy cebulę, szklimy. Dodajemy czosnek, krótko podsmażamy. Dokładamy cukinię, mieszamy i dusimy 2–3 min. Studzimy.
  • Mięso wyrabiamy z uduszonymi składnikami, mozzarellą, jajkiem i natką. Jeśli masa jest za rzadka, dosypujemy bułki tartej, aby była spoista.
  • Wilgotnymi dłońmi formujemy małe kuleczki i panierujemy w tartej bułce. Smażymy na rumiano ze wszystkich stron, ok. 3 min.
  • Podlewamy ok. 1/2 szklanki wody wymieszanej z łyżeczką sosu sojowego, przykrywamy i dusimy jeszcze 3 min. Podajemy z kaszą mazurską i pomidorami z posiekaną dymką oraz wstążkami cukinii.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 7/2018.

Porady

Zobacz też: Sałatka owocowo-ziołowa z mozzarellą i prosciutto

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy