Ozorki w galarecie

Ozorki w galarecie

Przekąski

Czas przygotowania:
180 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.45 z 153 głosów)

Składniki:

  • 50 - 60 dag ozorków wieprzowych lub cielęcych,
  • porcja włoszczyzny (bez kapusty),
  • łyżka stołowa żelatyny,
  • jajko ugotowane na twardo,
  • 2 białka,
  • pomidor,
  • łyżka zielonego groszku gotowanego lub konserwowego,
  • natka pietruszki,
  • sok z cytryny,
  • sól,
  • pieprz.

Okazje:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Ozorki dokładnie umyć, moczyć godzinę w zimnej wodzie, po czym usunąć gruczoły ślinowe. Następnie ozorki i jarzyny włożyć do 3 szklanek wrzącej wody, posolić i gotować do miękkości. Wyjąć z wywaru i przełożyć do zimnej wody Przestudzone ozorki obrać ze skóry, pokroić w skośne plastry. Wywar przecedzić przez sito. Żelatynę zalać kilkoma łyżkami zimnej wody, a kiedy napęcznieje, rozpuścić w gorącym wywarze. Dodać białka, sok z cytryny, zagotować mieszając energicznie trzepaczką lub rózgą. Sklarowany wywar przecedzić przez lnianą ściereczkę ułożoną na sicie, doprawić. Pozostawić do stężenia. Pokrojone ozorki ułożyć na półmisku, przybrać zielonym groszkiem, cząstkami jaj, ćwiartkami pomidora, listkami pietruszki i zalać tężejącą galaretką. Podawać z chrzanem lub sosem chrzanowym.
  • Nasz blog kulinarny: Kuchnia Ireny i Andrzeja - http://grumko.blox.pl

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy