REKLAMA

Wafle domowe - przepyszne

Wafle domowe to szybki, prosty i lekki deser, który świetnie sprawdzi się wówczas, gdy chcemy przygotować coś szybkiego na słodko. Wafle stanowią dobrą podstawę do przygotowania deseru o wielu różnych smakach – w zależności od tego, co mamy akurat w lodówce lub jakie mamy preferencje, możemy przygotować niemal dowolną masę do wafli. W naszym przepisie na wafle proponujemy krówkową masę do wafli, którą uwielbiają zwłaszcza najmłodsi amatorzy deserów. Dodatkowo nasze wafle przekładane proponujemy pokryć polewą z białej czekolady. Poniżej podajemy prosty przepis na wafle domowe! 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Desery andruty Przekąski

Czas przygotowania:
1godz. 50min.
Kalorie:
310 kcal
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.24 z 244 głosów)


Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przepis na wafle domowe zaczynamy od przygotowania kremu: krówki rozpakować i pokroić w mniejsze kawałki, przełożyć do rondla i zalać mlekiem. Podgrzewać na małym  ogniu, często mieszając, aż się rozpuszczą. Pod koniec dodać kakao i dokładnie wymieszać, lekko ostudzić. Masło utrzeć na puch i nie przerywając ucierania, dodawać po łyżce masy krówkowej. Orzechy posiekać, dodać do kremu, wymieszać. Przełożyć wafle, lekko docisnąć i odstawić.

  • 2.

    Kolejnym krokiem w przepisie na wafle domowe jest przygotowanie polewy: czekoladę razem ze śmietanką podgrzać w kąpieli wodnej. Lekko ostudzić i polać wierzch wafli. Ozdobić skórką, żurawiną i kwiatkami.Kolejnym krokiem w przepisie na wafle domowe jest przygotowanie polewy: czekoladę razem ze śmietanką podgrzać w kąpieli wodnej. Lekko ostudzić i polać wierzch wafli. Ozdobić skórką, żurawiną i kwiatkami.

Kalorie: 310

Ilość porcjii: 16

Porady

  • Nasze wafle domowe z masą krówkową mają bardzo słodki smak, który nie wszystkim może przypaść do gustu. Dlatego też dla przełamania słodyczy możemy przełożyć je jedną warstwą kwaśnych powideł np. śliwkowych lub wiśniowych. 
  • Krem do wafli domowych możemy przygotować nie tylko z krówek, ale również z mleka skondensowanego lub masła z czekoladą. Jeśli szczególnie zależy nam na czasie, możemy wybrać gotową masę kajmakową. 
  • Z wafli przekładanych możemy uzyskać niemal dowolne kształty – za pomocą metalowych foremek możemy przygotować fantazyjne wzorki, co z całą pewnością świetnie sprawdzi się na przyjęciach dla dzieci. 
  • Zamiast podanej w przepisie masy do wafli możemy przygotować wafle domowe z nadzieniem owocowym na bazie świeżych owoców (np. truskawek) i galaretki owocowej.
  • Jeśli nie przepadamy za orzechami, możemy wykorzystać inne bakalie – rodzynki, suszone figi, śliwki lub morele. 
     

Notka redakcyjna

Masa do wafli 


Wafle domowe są jednym z najprostszych i najszybszych deserów, co przekłada się na ich popularność. Co więcej, same wafle stanowią świetną bazę do przygotowania słodkości o wielu różnych wariantach smakowych. Kwintesencją smaku tego deseru jest masa do wafli – to, na jaką się zdecydujemy, zależy od naszych indywidualnych preferencji smakowych i tego co akurat mamy pod ręką. Dużą popularnością cieszy się masa krówkowa, którą można przygotować na trzy różne sposoby: na bazie krówek, mleczka skondensowanego lub gotowej masy kajmakowej. Amatorom mlecznych smaków z całą pewnością do gustu przypadnie masa do wafli na bazie mleka z proszku i kakao (opcjonalnie). Nie należy zapominać również o fanach owoców, które również świetnie pasują jako baza do wafli.  
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy