Andruty z masą kakaową

Smak dzieciństwa i banalny deser - to właśnie andruty z masą kakaowa! U mnie znikają błyskawicznie, bo andruty kochają dzieci i dorośli w mojej rodzinie. Jeśli macie więcej czasu, andruty z masą kakaową można podać oblane czekoladą.

andruty

Czas przygotowania:
60 min.
Kalorie:
150 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.44 z 189 głosów)

Kroki wykonania:

  • andruty11.Do tego przepisu wystarczy jedno opakowanie andrutów (5 sztuk). Na początek masło, wodę, cukier i kakao w rondelku postawić na gazie, mieszać i podgrzewać, aż rozpuszczą się wszystkie składniki. Następnie postawić do przestygnięcia. Mleko w proszku wsypać do wysokiej miski, następnie wlewać masę jeszcze ciepłą i miksować. Powstałą masę na andruty odstawić do zupełnego wystygnięcia.
  • andruty22.Zimną masą posmarować wafle na dużej desce (3 łyżki masy na każdy listek wafla). Tak przygotowane andruty przykryć folią, obciążyć z wierzchu, wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Przed podaniem andruty pokroić dowolnie.

Kalorie: 150

Porady

Andruty możemy przygotować też gotową masą z puszki - warto jednak sprawdzić jej skład, aby cały deser mimo kalorii, nie miał w sobie konserwantów i zbędnych wzmacniaczy smaku.

Notka redakcyjna

Andruty to jeden z deserów, który kojarzy się ze słodkościami z czasów PRL-u. To słodka i prosta konkurencja dla innych łakoci, takich jak: blok czekoladowy, ciasto wz-tka czy bajaderka.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy