Poledwiczki wieprzowe z jabłkami i kminem rzymskim

Pyszne danie z egzotyczną nutą :) Kmin rzymski świetnie pasuje do tego dania.

dania mięsnepieczeńpolędwiczki

Czas przygotowania:
40 min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 179 głosów)

Składniki:

  • 2 polędwiczki wieprzowe,
  • 4 jabłka,
  • sól,
  • pieprz,
  • kmin rzymski,
  • olej

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Polędwiczki umyć i osuszyć.
  • Kmin rzymski rozetrzeć.
  • Mięso natrzeć solą, pieprzem i rozdrobnionym kminem rzymskim. Natarte mięso obwinąć folią aluminiową i pozostawić na kilka godzin w lodówce (a nawet na noc).
  • Gotowe mięso pokroić w plasterki.
  • Jabłka umyć, obrać i pokroić w plasterki (kawałki).
  • Polędwiczki i jabłka wrzucamy do rozgrzanego rondla z odrobiną oleju.
  • Danie dusimy aż do miękkości mięsa i aż jabłka się rozpuszczą.
  • Gotowe danie podawać z opiekanymi ziemniakami i sałatką.
  • Smacznego!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy