Placki ziemniaczane z kuchennej blachy

Ocena:

4.45 (154)

  • 30 min.
  • dla 4 osób
Pieczone bez tłuszczu na kuchennej blasze nabierają nowego smaku.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 duże cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 1 płaska łyżka soli
  • ½ łyżeczki suszonego majeranku
  • ½ płaskiej łyżki mielonego czarnego pieprzu
  • 2 łyżki mąki

Placki ziemniaczane z kuchennej blachy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ziemniaki ścieramy na tarce o średnich oczkach. Dokładnie odciskamy z nich wodę. Następnie dodajemy do nich startą cebulę, posiekany czosnek, jajka, mąkę i przyprawy.
  • Na gorącą blachę pieca kuchennego kładziemy łyżką placki, lekko je spłaszczając. Pieczemy na brzegu blachy przez około 10 minut z każdej strony.
  • Smacznego!
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne