Oryginalna pizza z jarmużem i klopsikami zrobionymi z kiełbasy wieprzowej. Ciasto na pizzę z mąki chlebowej i nietypowe dodatki sprawiają, że taka pizza na pewno zyska uznanie wśród domowników! Pizza z jarmużem to zupełnie inna wersja popularnego włoskiego placka. Zrób ją w swoim domu i eksperymentuj z dodatkami.
Fot: Artur Rogalski, stylizacja: Anna Borowska
Na ciasto: mąkę, sól, cukier i drożdże wsypujemy do miski i mieszamy. Oddzielnie mieszamy 250 ml ciepłej wody z 3 łyżkami oliwy. Z mąki usypujemy kopczyk, robimy w nim dołek i stopniowo dodajemy wodę z oliwą; zarabiając miękkie ciasto. Zagniatamy ok. 5 min lub do momentu; aż będzie gładkie i sprężyste. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 30–40 min lub aż podwoi swoją objętość.
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220°C. Ciasto rozwałkowujemy na 2 duże cienkie koła. Układamy na blasze przykrytej papierem do pieczenia.
Na wypełnienie: jarmuż wkładamy do miski, zalewamy przegotowaną gorącą wodą i pozostawiamy na minutę. Odcedzamy, studzimy, odciskamy nadmiar wody i kroimy.
Mięso z kiełbasy mieszamy z koprem i wędzoną papryką, formujemy małe porcyjki, np. kuleczki. Czosnek mieszamy z 3 łyżkami oliwy.
Ciasto skrapiamy ponad połową oliwy czosnkowej, posypujemy jarmużem, pokruszonym serem z niebieską pleśnią, plastrami mozzarelli i porcyjkami mięsa. Skrapiamy resztą oliwy czosnkowej i posypujemy chili. Pieczemy pizzę pojedynczo przez 15–20 min, aż ciasto będzie złotawe, ser bulgocący, a mięso kiełbasy apetycznie upieczone.
Porady
W przepisie na pizzę z jarmużem wykorzystujemy:
- mąkę - najlepsza będzie chlebowa typ 750
- jarmuż - pozbawiony zdrewniałych łodyg
- kiełbaski wieprzowe pozbawione skórki
- nasiona kopru włoskiego - zmiażdżone w moździerzu
- czosnek - drobno posiekany
- ser z niebieską pleśnią
- mozzarellę pokrojoną w plasterki
Zobacz też: chipsy z jarmużu
Pizza to jedno z najprostszych dań kuchni włoskiej. Wystarczy zagnieść ciasto przy użyciu mąki, wody i niewielkiej ilości drożdży, by cieszyć się pysznym posiłkiem. W domowych warunkach trudno upiec pizzę jak z pizzerii. W naszym przepisie ze względu na dodatek mięsa i jarmużu pieczemy ją nieco dłużej niż zwykle. Jeśli jednak przygotowujecie pizzę z prostymi składnikami typu pomidory, mozzarella, szynka czy pieczarki, warto rozgrzać piekarnik maksymalnie, a następnie piec smakowite placki przez zaledwie kilka minut. Wtedy wasza pizza będzie najlepsza!
Komentarze