Indyk z warzywami i ciecierzycą

Indyk, warzywa i ciecierzyca w roli głównej to pomysł na jednogarnkowy obiad, który uda się każdemu. Ciecierzycę, wcześniej namoczoną, dodajemy pod koniec gotowania, aby zachowała kształt.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

dania mięsne

Czas przygotowania:
1godz. 45min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.54 z 149 głosów)

Składniki:

  • 800 g udźca z indyka
  • łyżeczka suszonej słodkiej wędzonej papryki
  • sól
  • pieprz
  • duża czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 marchewki
  • strąk czerwonej papryki
  • 400 g namoczonej przez noc ciecierzycy
  • mały koncentrat pomidorowy
  • 2 dojrzałe pomidory

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Indyk z warzywami i ciecierzycą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Mięso kroimy na porcje, po 100 g każda, oprószamy papryką, solą i pieprzem.
  • Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy, podsmażamy na maśle, dodajemy mięso i mieszając od czasu do czasu, obsmażamy ok. 10 min.
  • Zmniejszamy ogień i dodajemy marchewkę, pokrojoną w niezbyt cienkie plasterki, obraną, oczyszczoną z pestek i pokrojoną w spore kawałki paprykę oraz osączoną z wody ciecierzycę.
  • Dodajemy koncentrat pomidorowy i dolewamy wodę do poziomu mięsa. Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez 1 godz. i 30 min.
  • Na 10 min przed końcem gotowania dokładamy obrane ze skóry, pokrojone w cząstki pomidory, ew. przyprawiamy. Przed podaniem posypuj
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 10/2017

Porady

Zobacz też: pierś z indyka owinięta boczkiem


Notka redakcyjna

Istnieją dwa rodzaje ciecierzycy: kabuli i desi. Najczęściej spożywana kabuli ma kremową barwę, a jej śliczne ziarna przypominają po ugotowaniu obrane orzechy laskowe, natomiast ziarna desi są małe i występują w wielu kolorach.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy