Zdjęcia: Artur Rogalski, Stylizacja: Anna Borowska
4.54 (149)
Indyk, warzywa i ciecierzyca w roli głównej to pomysł na jednogarnkowy obiad, który uda się każdemu. Ciecierzycę, wcześniej namoczoną, dodajemy pod koniec gotowania, aby zachowała kształt.
udka z indyka 800 g
papryka wędzona 5 g
sól 5 g
pieprz 5 g
czerwona cebula 1 szt.
czosnek 2 ząbki
masło klarowane 30 g
czerwona papryka 1 szt.
marchewka 2 szt.
ciecierzyca 400 g
koncentrat pomidorowy 80 g
pomidor 2 szt.
Mięso kroimy na porcje, po 100 g każda, oprószamy papryką, solą i pieprzem.
Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy, podsmażamy na maśle, dodajemy mięso i mieszając od czasu do czasu, obsmażamy ok. 10 min.
Zmniejszamy ogień i dodajemy marchewkę, pokrojoną w niezbyt cienkie plasterki, obraną, oczyszczoną z pestek i pokrojoną w spore kawałki paprykę oraz osączoną z wody ciecierzycę.
Dodajemy koncentrat pomidorowy i dolewamy wodę do poziomu mięsa. Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez 1 godz. i 30 min.
Na 10 min przed końcem gotowania dokładamy obrane ze skóry, pokrojone w cząstki pomidory, ew. przyprawiamy. Przed podaniem posypuj
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 10/2017
Porady
Zobacz też: pierś z indyka owinięta boczkiem
Istnieją dwa rodzaje ciecierzycy: kabuli i desi. Najczęściej spożywana kabuli ma kremową barwę, a jej śliczne ziarna przypominają po ugotowaniu obrane orzechy laskowe, natomiast ziarna desi są małe i występują w wielu kolorach.