Indyk z warzywami i ciecierzycą

Ocena:

4.54 (149)

  • 1 godz. 45 min.
  • dla 8 osób
  • łatwy

Indyk, warzywa i ciecierzyca w roli głównej to pomysł na jednogarnkowy obiad, który uda się każdemu. Ciecierzycę, wcześniej namoczoną, dodajemy pod koniec gotowania, aby zachowała kształt.

Składniki:

  • udka z indyka  800 g

  • papryka wędzona  5 g

  • sól  5 g

  • pieprz  5 g

  • czerwona cebula  1 szt.

  • czosnek  2 ząbki

  • masło klarowane  30 g

  • czerwona papryka  1 szt.

  • marchewka  2 szt.

  • ciecierzyca  400 g

  • koncentrat pomidorowy  80 g

  • pomidor  2 szt.

Indyk z warzywami i ciecierzycą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Mięso kroimy na porcje, po 100 g każda, oprószamy papryką, solą i pieprzem.

  • Krok 2:

    Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy, podsmażamy na maśle, dodajemy mięso i mieszając od czasu do czasu, obsmażamy ok. 10 min.

  • Krok 3:

    Zmniejszamy ogień i dodajemy marchewkę, pokrojoną w niezbyt cienkie plasterki, obraną, oczyszczoną z pestek i pokrojoną w spore kawałki paprykę oraz osączoną z wody ciecierzycę.

  • Krok 4:

    Dodajemy koncentrat pomidorowy i dolewamy wodę do poziomu mięsa. Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez 1 godz. i 30 min.

  • Krok 5:

    Na 10 min przed końcem gotowania dokładamy obrane ze skóry, pokrojone w cząstki pomidory, ew. przyprawiamy. Przed podaniem posypuj

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 10/2017

Porady

Zobacz też: pierś z indyka owinięta boczkiem

Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Istnieją dwa rodzaje ciecierzycy: kabuli i desi. Najczęściej spożywana kabuli ma kremową barwę, a jej śliczne ziarna przypominają po ugotowaniu obrane orzechy laskowe, natomiast ziarna desi są małe i występują w wielu kolorach.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne