Faszerowany filet z piersi indyka

Przygotowanie: 45 minut Pieczenie: 40 minut Porcja: 360 kcal

dania mięsnepieczeń

Czas przygotowania:
45 min.
Kalorie:
360 kcal
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.44 z 198 głosów)

Składniki:

  • 1 i 1/2 kg piersi z indyka
  • 10 dag szynki
  • 3 kromki pumpernikla
  • 10 dag startego żółtego sera
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • jajko
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 pęczka natki
  • szklanka bulionu drobiowego
  • olej
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • sól, pieprz, cząber

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Mięso umyć. Cienkim nożem zrobić głębokie nacięcie wzdłuż włókien. Natrzeć solą, pieprzem i cząbrem, odstawić na 15 minut.
  • Szynkę i 2 kromki pumpernikla pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Łyżkę masła stopić na patelni, wrzucić cebulę, czosnek, szynkę i pumpernikiel, smażyć kilka minut. Podlać łyżką bulionu, wymieszać, ostudzić.
  • Natkę posiekać. Jajko roztrzepać ze szczyptą soli i pieprzu. Natkę, jajko i starty ser dodać do masy z pumperniklem, wymieszać.
  • Nadzienie włożyć do kieszonki w mięsie, brzegi spiąć lub zszyć bawełnianą nicią. Pozostałą kromkę pumpernikla pokruszyć, wymieszać z bulionem.
  • Resztę masła i olej rozgrzać w brytfannie, włożyć mięso, zrumienić z każdej strony, podlać bulionem z pumperniklem. Piec 40 minut w temperaturze 180 C.
  • Mięso wyjąć, sos z pieczenia przecedzić. Mąkę ziemniaczaną rozrobić z odrobiną wody i sosu, wlać do sosu, zagotować.
  • Pieczeń pokroić w plastry, polać sosem.

Kalorie: 360

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy