garść ziarenek ziela angielskiego, pieprzu i jałowca
2 torebki ryżu
puszka kukurydzy
świeże zioła do dekoracji
Pieczony filet z indyka z ananasem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Mięso ciasno związać, oprószyć pieprzem i solą. Obsmażyć na rumiano ze wszystkich stron na oleju. Włożyć do rękawa do pieczenia, podlać bulionem wymieszanym z zalewą z ananasów, włożyć przyprawy.
Rękaw szczelnie zawiązać i piec godzinę. Ryż ugotować na sypko. Na tłuszczu ze smażenia mięsa podsmażyć osączone z zalewy plastry ananasów. Na duży półmisek
wysypać osączoną z zalewy kukurydzę i ugotowany na sypko, odcedzony ryż. Na środku ułożyć pieczeń, udekorować ziołami, obłożyć smażonymi plastrami ananasa.
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend !