Pieczone kasztany to jesienny przysmak, któremu trudno się oprzeć. Dobrze zrobione są miękkie i pełne naturalnej słodyczy. Sprawdzają się jako deser na słodko, np. maczane w miodzie, karmelu lub gorącej czekoladzie. Z kolei z dodatkiem soli są świetną, bardziej wytrawną przekąską. Poniżej dowiecie się nie tylko, w jaki sposób je przygotować, ale także jakie najlepiej kupić.
Stockfood
(średnia 4.43 z 176 głosów)
Kasztany: myjemy je, suszymy i nacinamy na krzyż z wypukłej strony.
Gotowanie: kasztany układamy w garnku i zalewamy je zimną wodą. Pozostawiamy na 30 min. Następnie dodajemy szczyptę soli i doprowadzamy do wrzenia.
Pieczenie kasztanów: wyjmujemy je z wrzątku i odcedzamy. Wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220ºC i pieczemy kasztany przez 20–25 min.
Podawanie: pieczone kasztany serwujemy gorące. Przed zjedzeniem należy je obrać, odchylając skórkę od miejsca nacięcia.
Porady
- Do nacinania kasztanów przygotujcie mały nożyk z piłką, który nie będzie ślizgał się po łupinach.
- Kasztany podczas moczenia powinny pozostać na dnie garnka. Te, które wypłyną, należy wyrzucić – mogą być uszkodzone lub robaczywe.
- Po wysypaniu kasztanów na blachę, obróćcie wszystkie nacięciem do góry, aby ładnie się otworzyły podczas pieczenia.
- Pieczone kasztany należy obierać wtedy, kiedy są jeszcze gorące. Po ostygnięciu trudno jest zdjąć skórkę. Więc nawet jeśli chcecie przeznaczyć pieczone kasztany na puree lub krem do ciasta, nie odkładajcie obierania na później.
- Nie trzeba zapiekać kasztanów. Jeśli chcecie pozostać przy samym gotowaniu, powinny być miękkie po ok. 30 min od momentu wrzenia.
W sezonie jesiennym można dostać jadalne kasztany w większości marketów. Aby wybrać świeże i smaczne, warto zwrócić uwagę na kilka ważnych cech:
Drzewa kasztana jadalnego Castanea sativa rosną na terenie basenu Morza Śródziemnego. Francja, która najczęściej kojarzona jest z kasztanami jadalnymi, uprawia je na Korsyce. Tam znajdują się też największe fabryki produktów kasztanowych. Jednak to nie Francja jest największym producentem kasztanów – w pierwszej trójce są Chiny, Korea i Turcja.
Nie tylko we Francji pieczone kasztany sprzedawane są na ulicach. Można jest dostać także we Włoszech i w Turcji. Oczywiście są dostępne w sezonie, czyli na przełomie października i listopada.
Jadalne kasztany zawierają dużo witaminy C, niacynę, witaminę B i kwas foliowy. Są też bogate w minerały – magnez, wapń, żelazo czy potas. Co więcej, podczas obróbki cieplnej, zwiększa się ilość niektórych składników odżywczych, np. niacyny i witaminy B. Działają więc korzystnie na układ nerwowy, zwiększają odporność organizmu i obniżają ciśnienie. Zalecane są dla przyszłych mam ze względu na dużą zawartość kwasu foliowego.
Z jedzeniem pieczonych kasztanów powinni jednak uważać alergicy – podobnie jak orzechy laskowe – mogą uczulać. Ponadto są lekkostrawne i łatwo przyswajalne, ale także, ze względu na wysoką zawartość skrobi, kaloryczne.
Komentarze