Żeberka w miodzie

Żeberka w miodzie to świetny sposób na przygotowanie aromatycznego mięsa na rodzinny obiad. Żeberka w marynacie z miodem to sposób na przyrządzenie mięsa, które zasmakują nawet najmłodszym dzieciom. Marynata do żeberek na miodzie powinna być w jednakowym stopniu ostra i słodka. Stąd dodatek czosnku, cebuli albo musztardy. Albo jak w tym przepisie kilku kropel sosu chilli. Dzięki zastosowaniu wódki żeberka w miodzie szybciej skruszeją. Bez obaw! W trakcie pieczenia alkohol całkowicie wyparuje, pozostawiając jedynie soczyste i delikatne mięso. Oto niezawodny przepis na żeberka w miodzie.

dania mięsne

Czas przygotowania:
80 min.
Kalorie:
600.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.26 z 206 głosów)

Kroki wykonania:

  • zeberka-fot.iStock (1)1.Żeberka w miodzie – przepis:
    W dużym garnku należy zagotować wodę. Następnie żeberka wrzucić do wrzątku na 3–5 minut. Potem wyjąć i zahartować pod zimną wodą. Dzięki temu zabiegowi po upieczeniu będą soczyste. Sparzone żeberka trzeba pokroić na kawałki, najlepiej takie „na dwie kostki”. Można także podzielić żeberka na mniejsze porcje – „na jedną kostkę”.
  • czosnek-zabki-fot.iStock-min2.Następnie trzeba czosnek obrać, przecisnąć przez praskę lub bardzo drobno posiekać. Potem przychodzi czas, aby wlać sos sojowy. Cały czas mieszając, powinno się wsypać mąkę ziemniaczaną. Potem należy dodać wódkę, ocet winny, musztardę, miód i sos chili. Dokładnie wymieszać składniki na żeberka w miodzie. Tak powstaje pyszna marynata do żeberek z miodem. Połową marynaty trzeba zalać pokrojone żeberka. Wszystkie składniki trzeba przykryć i odstawić mniej więcej na 45 minut.
  • miod-iStock-min3.Następnie na patelni z grubym dnem można rozgrzać olej. Włożyć dobrze osączone z marynaty żeberka w miodzie. Tak przygotowane żeberka z miodem należy smażyć około 5–10 minut, w zależności od wielkości porcji. Soczyste żeberka w miodzie trzeba przekręcać od czasu do czasu, tak by mięso dobrze się zrumieniło ze wszystkich stron. Na koniec smażenia trzeba zdjąć żeberka w miodzie z ognia.
  • sezam-sos-sojowy-iStock (1)4.Następnie obsmażone żeberka w miodzie można ułożyć na ruszcie lub na blasze i wstawić do nagrzanego piekarnika. Żeberka wieprzowe w miodzie należy piec 15–20 minut w temperaturze 190°C, aż mięso będzie odchodzić od kości. W trakcie pieczenia żeberka pieczone w miodzie trzeba przewracać co jakiś czas i posługując się pędzelkiem, smarować marynatą. Takie żeberka z miodem z piekarnika są gotowe do podania.

Kalorie: 600.00

Porady

Jak zrobić żeberka w miodzie?

Pamiętaj, że kupując żeberka, najlepiej wybierać dość chude, ale grube, mięsiste kawałki. Warto wypróbować kilka sposobów przyrządzania żeberek. Wyśmienicie smakują żeberka duszone z miodem, żeberka zapiekane z kiszoną kapustą, żeberka smażone w miodzie,  żeberka marynowane w piwie lub żeberka przygotowywane w zalewie korzenno-miodowej. Warto też pamiętać, że żeberka można piec na grillu lub na ruszcie. Żeberka stają się delikatniejsze i o wiele smaczniejsze, jeśli są pieczone powoli. Przed przyrządzeniem warto żeberka natrzeć solą i pieprzem, chyba że się je marynuje w zalewie z dodatkiem sosu sojowego, który jest dość słony. Wtedy wystarczy dodać odrobinę pieprzu.

Żeberka w miodzie można przygotować w brytfance, w naczyniu żaroodpornym do pieczenia albo patelni żeliwnej umożliwiającej zapiekanie. Ważne, aby temperatura mogła rozchodzić się w równomierny sposób. 

Notka redakcyjna

Z czym podać żeberka w miodzie?

Żeberka w miodzie można podawać z pieczonymi ziemniakami lub ziemniaczanym purée, kluskami kładzionymi, a nawet z kromką chleba. Bardzo udany duet żeberka z miodem i czosnkiem tworzą z kapustą np.:  duszoną lub zasmażaną. Warto także wypróbować kapustę kiszoną, z surówką z czerwonej kapusty lub z kiszonymi ogórkami. Pyszne żeberka z miodem wybornie przyjmują kwaśne dodatki. Na przykład są to różne rodzaje musztardy, zwykłe i smakowe, np. musztarda miodowa, bawarska, francuska, a także sosy musztardowe i chrzanowe.

Oryginalnie smakują żeberka natarte solą, pieprzem i świeżymi ziołami, np. majerankiem, tymiankiem lub rozmarynem, ewentualnie z czosnkiem. Stają się wówczas niezwykle aromatyczne.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy