Żeberka w miodzie

Przygotowanie: 15 minut Oczekiwanie: 45 minut Pieczenie: 20 minut Porcja: 600 kcal Składniki na 4 porcje

Dodany przez: mojegotowanie

Żeberka w miodzie

Mięsne

Czas przygotowania:
Kalorie:
600 kcal
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 4 z 8 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • kilogram żeberek wieprzowych
  • olej do smażenia
  • MARYNATA:
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki octu winnego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki wódki
  • 1/2 łyżki musztardy
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • kilka kropel sosu chili

Przygotowanie

  1. 1 W dużym garnku zagotować wodę. Żeberka wrzucić do wrzątku na 3–5 minut. Wyjąć, zahartować pod zimną wodą. Dzięki temu zabiegowi po upieczeniu będą soczyste. Sparzone żeberka pokroić na kawałki, najlepiej takie „na dwie kostki”. Można także podzielić żeberka na mniejsze porcje – „na jedną kostkę”.
  2. 2 Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę lub bardzo drobno posiekać. Wlać sos sojowy. Cały czas mieszając, wsypać mąkę ziemniaczaną. Dodać wódkę, ocet winny, musztardę, miód, sos chili. Dokładnie wymieszać. Połową marynaty zalać pokrojone żeberka. Przykryć, odstawić mniej więcej na 45 minut.
  3. 3 Na patelni z grubym dnem rozgrzać olej. Włożyć dobrze osączone z marynaty żeberka. Smażyć około 5–10 minut, w zależności od wielkości porcji. Przekręcać od czasu do czasu, tak by mięso dobrze się zrumieniło ze wszystkich stron. Zdjąć z ognia.
  4. 4 Obsmażone żeberka ułożyć na ruszcie lub na blasze i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 15–20 minut w temperaturze 190°C, aż mięso będzie odchodzić od kości. W trakcie pieczenia przewracać co jakiś czas i posługując się pędzelkiem, smarować marynatą.
  5. PAMIĘTAJ
  6. Kupując żeberka, najlepiej wybierać dość chude, ale grube, mięsiste kawałki.
  7. Warto wypróbować kilka sposobów przyrządzania żeberek. Można je dusić, zapiekać, marynować w piwie lub zalewie korzenno-miodowej i piec na grillu lub na ruszcie.
  8. Żeberka stają się delikatniejsze i o wiele smaczniejsze, jeśli są pieczone powoli.
  9. Przed przyrządzeniem warto żeberka natrzeć solą i pieprzem, chyba że się je marynuje w zalewie z dodatkiem sosu sojowego, który jest dość słony. Wtedy wystarczy pieprz.
  10. Żeberka można podawać z pieczonymi ziemniakami lub ziemniaczanym purée, kluskami kładzionymi, a nawet z chlebem.
  11. Bardzo udany duet tworzą z kapustą: duszoną, zasmażaną, kiszoną, z surówką z czerwonej kapusty lub z kiszonymi ogórkami.
  12. Doskonałym dodatkiem są różne rodzaje musztardy, zwykłe i smakowe, np. miodowa, bawarska, francuska, a także sosy musztardowe i chrzanowe.
  13. Oryginalnie smakują żeberka natarte solą, pieprzem i świeżymi ziołami, np. majerankiem, tymiankiem lub rozmarynem, ewentualnie z czosnkiem. Stają się wówczas niezwykle aromatyczne.
mięso miód obiad żeberka żeberka w miodzie
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze