Stockfood
4.45 (191)
Golonka po bawarsku, czyli zapiekana w ciemnym piwie to sztandarowa potrawa południowych Niemiec. Miękkie, soczyste mięso zamknięte jest w przypieczonej chrupiącej skórce. Do dania obowiązkowo podaje się sos pieczeniowy, tradycyjnie – knedel i kapustę kiszoną. Golonka w piwie po bawarsku jest obecnie popularna w całej Europie.
golonki 1.2 kg
bulion warzywny 2 l
sól 5 g
pieprz 5 g
liść laurowy 2 szt.
ziele angielskie 4 szt.
marchewka 2 szt.
cebula 3 szt.
por 1 szt.
czosnek 4 szt.
ciemne piwo 1 l
kminek 15 g
majeranek 15 g
słodka papryka 15 g
Gotowanie: golonki myjemy i wkładamy do dużego garnka. Zalewamy je bulionem warzywnym. Dodajemy sól, pieprz, liście laurowe i ziele angielskie. Podgrzewamy i gotujemy przez 2 godziny.
Warzywa: przygotowujemy od razu po wstawieniu golonek. Obieramy i myjemy marchewkę, cebulę i por. Do gotowania golonek potrzebna jest jedna cebula – dwie pozostałe przydadzą się później. Kroimy ją na pół i wrzucamy do garnka. Marchewkę i por możemy dodać w całości.
Studzenie: ugotowane golonki wyjmujemy z bulionu i odkładamy do wystudzenia.
Przygotowanie marynaty: obieramy i drobno siekamy czosnek. Do osobnego dużego garnka wlewamy ciemne piwo. Mieszamy je z czosnkiem i przyprawami: kminkiem, majerankiem i papryką.
Marynowanie mięsa: golonki wkładamy do garnka z marynatą i nacieramy nią mięso. Przykrywamy i wsadzamy je do lodówki na 2 godz. (czas podany w przepisie nie uwzględnia czasu marynowania mięsa). Co 30 min obracamy je, aby nabrały smaku z każdej strony.
Przygotowanie do pieczenia: nagrzewamy piekarnik do 200°C. Golonki z marynaty przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pozostałe 2 cebule kroimy w plastry i obkładamy nią mięso.
Pieczenie: całość polewamy marynatą i wstawiamy do piekarnika na 45 min. Golonki po bawarsku podajemy z ulubionymi dodatkami, np. z gotowanymi ziemniaki i zasmażaną kapustą.
Porady
- Według naszego przepisu przygotowaliśmy 4 średniej wielkości golonki po bawarsku – każda ważyła ok. 300 g.
- W czasie pieczenia warto 1–2 razy polać mięso marynatą. Dzięki temu golonki na pewno będą soczyste w środku.
- Przed marynowaniem mięsa możecie ponacinać skórkę golonki w kratkę, aby bardziej wchłonęło piwną marynatę.
- Wywar z pieczenia można wykorzystać do polania ziemniaków lub przygotowania sosu. W tym celu należy przelać go do rondelka i zagęścić mąką.
- Golonka po bawarsku tradycyjnie podawana jest z chrzanem, musztardą i piwem.
Choć przepisy na golonkę znane są także w innych krajach – w Polsce, Czechach i na Węgrzech, jednak niewątpliwą stolicą golonki jest Bawaria. Autonomiczny region południowych Niemiec ze stolicą w Monachium słynie z dobrego mięsa i piwa. Prężnie działa tu wiele lokalnych browarów, których specjalnością są przede wszystkim piwa pszeniczne.
W Bawarii golonkę podaje się z knedlami bułczanymi – które przygotowywane są z czerstwego pieczywa – lub ziemniaczanymi (polskim odpowiednikiem są pyzy ziemniaczane). Tylko w Bawarii można kupić golonkę z rożna, którą zapieka się tak, jak kurczaki.
Golonkę można przyrządzić na wiele różnych sposobów. Poniżej kilka ciekawych propozycji:
Golonka po bawarsku nie zawsze musi być podawana w tradycyjny sposób. Do dania pasują: