Chili z trzech rodzajów fasoli

Lekkie, ale pożywne, pikantne i sycące danie wegetariańskie, z fasoli czerwonej, czarnej i szparagowej. Do podania z gęstym jogurtem i plackami z pełnoziarnistej mąki (przepis poniżej).

Dodany przez:

Wege przepisy

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • łyżka oleju
  • 2–3 szalotki, posiekane
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1–2 czerwone papryki, oczyszczone i pokrojone w paski
  • po łyżeczce papryki wędzonej, kminu rzymskiego i oregano
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 250 g fasolki szparagowej, mrożonej
  • puszka fasoli czarnej
  • puszka fasoli czerwonej
  • do podania: gęsty jogurt, awokado, krążki jalapeño, kolendra, limonka

Przygotowanie

  1. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy szalotki, szklimy. Dodajemy czosnek i paprykę, smażymy razem przez 3–4 min.
  2. Wsypujemy przyprawy, mieszamy. Wlewamy przecier pomidorowy i ok. 500 ml wody. Gotujemy 5 min.
  3. Dorzucamy fasolkę szparagową oraz oba rodzaje fasoli z puszek (wcześniej osączamy je i płuczemy), gotujemy jeszcze 5–6 min.
  4. Chili podajemy z plackami, gęstym jogurtem, kolendrą, krążkami jalapeño i awokado. Obok podajemy plasterki limonki.
  5. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 5/2019

Wskazówki

Pełnoziarniste placki: szklankę mąki pełnoziarnistej wsypujemy do miski, mieszamy z ok. 100 ml letniej wody (dolewamy jej stopniowo) i łyżeczką oleju. Zagniatamy ciasto, dzielimy na 8 kulek, każdą wałkujemy na oprószonej mąką stolnicy. Smażymy na patelni bez tłuszczu, aż placuszki się przyrumienią.

fasola chili
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy