Papryka w oliwie

Przygotowanie: 25 minut Gotowanie: 5–10 minut Składniki na 2 słoiki po 1/2 l

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

przetwory

Czas przygotowania:
25min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.46 z 188 głosów)

Składniki:

  • po 4 duże strąki papryki żółtej i czerwonej
  • łyżka białego octu winnego
  • 1/2 l oliwy
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka ziaren gorczycy
  • 2 łyżki listków natki pietruszki lub świeżej bazylii
  • 8 ząbków czosnku
  • sól, kilka ziarenek pieprzu

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Papryka w oliwie - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Papryki umyć, osuszyć, przekroić, usunąć gniazda nasienne. Pokroić wzdłuż w szerokie paski.
  • Blanszować około 4 minut w osolonym wrzątku, wyjąć, osączyć. Przełożyć do miski.
  • Czosnek obrać, ząbki przekroić na pół. Dodać do oliwy z octem, cukrem i pieprzem. Lekko podgrzać.
  • Zalać paprykę w misce. Przykryć, odstawić na całą noc.
  • Następnego dnia wyjąć warzywa. Przełożyć do słoików, dokładając natkę pietruszki lub bazylię.
  • Zalewę jeszcze raz podgrzać. Wlać do słoików, tak aby przykryła paprykę. Dokładnie zamknąć.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy