Pączki domowe

pyszne domowe pączki

Desery

Czas przygotowania:
180 min.
Ocena:

(średnia 4.49 z 190 głosów)

Składniki:

  • wykonane wg przepisu
  • którego autorką jest Bo- Bożena z PP
  • cytuję:
  • 1 kg. mąki
  • 1 szkl. cukru
  • 12 żółtek
  • 1 szkl. roztopionego masła
  • 10 dkg. drożdży
  • 16 gram cukru waniliowego
  • 2 szkl. mleka
  • 1 większy kieliszek spirytusu
  • tłuszcz do smażenia
  • 1 łyżeczka soli
  • marmolada wieloowocowa lub różana
  • Cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Drożdże rozpuścić w pół szklanki letniego mleka . Dodać 5 łyżek mąki i 3 łyżki cukru
  • dobrze wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Do wyrośniętego rozczynu dodać resztę mleka
  • mąkę
  • sól i utarte na puch żółtka z cukrem i cukrem waniliowym
  • chwile wyrabiać
  • stopniowo dodawać roztopione i wystudzone masło na koniec spirytus .
  • Ciasto wyrabiać do momentu aż zacznie odstawać od naczynia i ręki
  • odstawić w ciepłe miejsce na około 2 godziny Po wyrośnięciu formować pączki Ja wałkuję placek na około 1-1,5 cm wykrawam krążki
  • kładę nadzienie
  • przykrywam drugim krążkiem dobrze zlepiam końce i szklanką obcinam brzegi
  • to jest bardzo pracochłonne ale wtedy pączki są prawie że wszystkie jednego rozmiaru . Tak uformowane pączki pozostawić w cieple do wyrośnięcia Tłuszcz rozgrzać
  • zrobić próbę czy jest odpowiedniej temperatury to znaczy wrzucić kawałeczek ciasta jeśli ciasto wypłynie znak to ze można wrzucać pączki
  • smażyć na złoty kolor
  • układać na papierowy ręcznik dla odsączenia nadmiaru tłuszczu
  • posypać cukrem pudrem .
  • Ja robiłam tradycyjnym sposobem.

Porady

Sprawdź też nasz poradnik, jak zrobić lukier!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy