Pączki domowe

pyszne domowe pączki

Dodany przez:

Pączki, racuchy i faworki

Czas przygotowania:
Porcje:
40 porcji
Ocena:

(średnia 3 z 2 głosów)

Składniki

  • wykonane wg przepisu, którego autorką jest Bo- Bożena z PP, cytuję:
  • 1 kg. mąki
  • 1 szkl. cukru
  • 12 żółtek
  • 1 szkl. roztopionego masła
  • 10 dkg. drożdży
  • 16 gram cukru waniliowego
  • 2 szkl. mleka
  • 1 większy kieliszek spirytusu
  • tłuszcz do smażenia
  • 1 łyżeczka soli
  • marmolada wieloowocowa lub różana
  • Cukier puder do oprószenia

Przygotowanie

  1. Drożdże rozpuścić w pół szklanki letniego mleka . Dodać 5 łyżek mąki i 3 łyżki cukru , dobrze wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Do wyrośniętego rozczynu dodać resztę mleka , mąkę , sól i utarte na puch żółtka z cukrem i cukrem waniliowym , chwile wyrabiać , stopniowo dodawać roztopione i wystudzone masło na koniec spirytus .
  2. Ciasto wyrabiać do momentu aż zacznie odstawać od naczynia i ręki , odstawić w ciepłe miejsce na około 2 godziny Po wyrośnięciu formować pączki Ja wałkuję placek na około 1-1,5 cm wykrawam krążki , kładę nadzienie , przykrywam drugim krążkiem dobrze zlepiam końce i szklanką obcinam brzegi , to jest bardzo pracochłonne ale wtedy pączki są prawie że wszystkie jednego rozmiaru . Tak uformowane pączki pozostawić w cieple do wyrośnięcia Tłuszcz rozgrzać , zrobić próbę czy jest odpowiedniej temperatury to znaczy wrzucić kawałeczek ciasta jeśli ciasto wypłynie znak to ze można wrzucać pączki , smażyć na złoty kolor , układać na papierowy ręcznik dla odsączenia nadmiaru tłuszczu , posypać cukrem pudrem .
  3. Ja robiłam tradycyjnym sposobem.

Wskazówki

Sprawdź też nasz poradnik, jak zrobić lukier!

jajka deser mąka drożdże
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze