Lukrowa skorupka jest łatwa do zrobienia i efektowna. Nie dość, że będzie pysznie smakować, to jeszcze sprawi,  że nasze wypieki będą ładnie udekorowane.

Jak zrobić lukier?

Najprostszy przepis zakłada połączenie cukru pudru i wody. Ważne, żeby dokładnie wymieszać te dwa składniki. Lukier powinien być aksamitnie gładki i lśniący. Sprawdźcie nasz przepis na lukier

Możemy też przygotować polewę o konkretnym smaku, np. orzeźwiający lukier cytrynowy. Na 100 g cukru pudru użyjmy soku ze średniej cytryny. Inne smaki uzyskamy równie łatwo – przez dodanie soku z ulubionych owoców lub odrobiny alkoholu. W zależności od tego, ile napoju dodamy do lukru, będzie miał inną konsystencję, bardziej płynną lub twardszą.

Lukier lukrowi nierówny

Lukier, który przygotujemy według powyższego przepisu to tzw. lukier cukierniczy lub glazura. W świecie słodkości powodzeniem cieszy się też lukier królewski, uzyskiwany z połączenia białka jajka i cukru pudru. Jest gęstszy i szybciej wysycha, dlatego łatwo zrobimy z niego wzorki na ciastkach czy mazurkach, a nawet skleimy piernikowe domki.

Do wyboru mamy jeszcze lukier plastyczny, najtwardszy z całej trójki. Kojarzycie torty ozdobione lukrowymi różyczkami i listkami? Dekoracje na pewno zostały zrobione  z lukru plastycznego. Każdy kto kiedykolwiek próbował zjeść lukrową różyczkę potwierdzi, że nie jest to zbyt przyjemne. Lukier wprawdzie jest słodki, ale w konsystencji przypomina plastelinę. Macie w planach tworzenie tego typu kompozycji? Skorzystajcie z naszego przepisu na lukier plastyczny lub kupcie gotowy w sklepie.

Lukier można przechowywać, ale należy dobrze go przykryć lub trzymać w szczelnie zamkniętym opakowaniu, inaczej wyschnie i nie będzie nadawał się do użytku.