Najlepsze domowe pączki

Wkrótce Tłusty Czwartek, nie zapomnij zjeść przynajmniej jednego pączka! :)

Dodany przez:

Pączki, racuchy i faworki

Czas przygotowania:
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 4.5 z 4 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • 1 kg mąki
  • 100 g świeżych drożdży
  • 6-8 żółtek
  • 1 jajko
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 2 szklanki mleka (letnie)
  • szczypta soli
  • 100 ml rumu lub wódki
  • 3 łyżki domowego cukru waniliowego
  • kilka kropel aromatu rumowego
  • konfitura różana
  • cukier puder
  • woda
  • kandyzowana skórka pomarańczowa
  • olej lub smalec

Przygotowanie

  1. Kilka godzin przed rozpoczęciem robienia pączków warto zadbać, aby wszystkie składniki miały tą samą, temperaturę pokojową.
  2. Mąkę przesiewamy do dużego naczynia, aby ją dobrze napowietrzyć.
  3. Drożdże kruszymy, dodajemy do nich łyżkę cukru, kilka łyżek mąki i zalewamy szklanką mleka. Dokładnie mieszamy, zostawiamy pod przykryciem, aby drożdże zaczęły pracować.
  4. Następnie masło roztapiamy i lekko studzimy. Jajko, żółtka, cukier i szczyptę soli ucieramy.
  5. Teraz możemy połączyć nasze składniki. Do mąki dodajemy zaczyn, jajka, mleko, alkohol, aromat. Wyrabiamy lekko i dodajemy masło.
  6. Ciasto dokładnie wyrabiamy, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu aby wyrosło.
  7. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, możemy je ponownie zagnieść i rozwałkować na ok. 1-1,5 cm grubości.
  8. Następnie wycinamy z niego krążki (np. szklanką) i pozostawiamy na blacie posypanym mąką, aby ponownie wyrosły (czytałam, w miesięczniku Moje Gotowanie, że ten krok można pominąć, jednak jestem tradycjonalistką i wolę go pozostawić :) ). Wyrośnięte pączki smażymy na rozgrzanym oleju lub smalcu.
  9. Czy tłuszcz jest wystarczająco rozgrzany, sprawdzamy poprzez wrzucenie do niego kawałka ciasta (lub kawałka surowego ziemniaka). Jeśli wypłynie i się zrumieni - tłuszcz jest gotowy.
  10. Pączki smażymy z obu stron, na rumiano.
  11. Kiedy ostygną, nadziewamy je konfiturą za pomocą szprycy z długą końcówką do nadziewania.
  12. Możemy je posypać cukrem pudrem, ja jednak zdecydowanie wolę lukier, więc z cukru pudru i wody ucieramy lukier i polewamy nim nasze pączki. Na wierzchu posypujemy je skórką pomarańczową.
  13. A jak wygląda idealny pączek? Ma jasną obręcz :)
  14. Smacznego!
  15. Przepis pochodzi z "Elementarza gotowania" Izy Frycz.
przekąska deser Pączki lukier tłusty czwartek
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy