Kanapka à la trześniewski - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Z kromek odcinamy skórki, każdą przecinamy na pół, smarujemy masłem. Jedno jajko kroimy w plasterki. Pozostałe siekamy niezbyt drobno, mieszamy z majonezem, śmietaną, musztardą, koperkiem, solą i pieprzem. Masę jajeczną rozprowadzamy na kromkach, każdą dekorujemy plasterkiem jajka, na środku którego kładziemy porcję kawioru.
Kanapki Trześniewskiego:
W centrum Wiednia jednym z najpopularniejszych lokali jest Kanapkarnia Trześniewskiego. Na przełomie XiX i XX wieku Franciszek Trześniewski wyemigrował za polskimi posłami do C.K. parla-mentu w Wiedniu. Nasz pomysłowy
rodak w 1902 roku otworzył tam małą restauracyjkę, w której serwowano klientom kanapki z różnymi pastami, w tym pastą jajeczną, rzeczą wówczas w Austrii nieznaną. Dziś możemy tam spróbować kanapek z 21 różnymi pastami, z czego 18 z nich podawanych jest w niezmienionej postaci od 1902 roku.
Komentarze