Ośmiorniczki z parówek to nie tylko sprawdzony sposób na wykarmienie małych niejadków. To także ciekawa propozycja podania dodatków do śniadania po angielsku. Przyrumienione kiełbaski z patelni nadal są delikatne, ale o wiele bardziej apetyczne – idealne na śniadanie lub ciepłą kolację. Poniżej dowiecie się, w jaki sposób je wykonać, aby wyglądały i smakowały wyśmienicie.
Stockfood
(średnia 4.53 z 161 głosów)
Przygotowanie parówek: jeśli to konieczne, należy usunąć z nich osłonki. Następnie nacinamy parówki ostrym nożem do ok. ⅘ wysokości – najpierw na cztery, a następnie każdą z ćwiartek na pół tak, aby powstało 8 macek.
Gotowanie: w garnku wstawiamy wodę i gdy się zagotuje, ponacinane w ten sposób parówki wrzucamy do wrzątku na pół minuty. To wystarczy, aby macki ośmiorniczki z parówki lekko się skręciły.
Smażenie: wyjmujemy parówki z wody i odsączmy je na sitku. Na patelni rozgrzewamy olej i kładziemy ośmiorniczki „główkami” do góry. Smażymy przez 3–4 minuty, aż parówki będą rumiane. Po tym czasie wykładamy je na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Podawanie: na talerz wykładamy po dwie ośmiorniczki z parówek, do tego obowiązkowo keczup i musztarda oraz świeże, pachnące pieczywo.
Porady
- Aby ośmiorniczka z parówki zgrabnie wyglądała na talerzu, należy wybrać długie i cienkie kiełbaski z dużą zawartością mięsa.
- Możecie zrobić małe lub duże ośmiorniczki. Aby były mniejsze, przed nacinaniem macek należy przekroić parówkę na pół. Małe ośmiorniczki z parówek łatwiej się smaży.
- Nie trzeba gotować parówek przed smażeniem, więc jeśli macie mniej czasu, możecie od razu wyłożyć ośmiorniczki na patelnię. Jednak chwila gotowania sprawi, że macki ładnie się rozłożą i podwiną do góry.
Lubicie parówki na śniadanie? Żeby nie było nudno, możecie podawać je na wiele różnych sposobów. Jednym z nich są ośmiornice z parówek, ale możecie przygotować także:
Aby fantazyjne kształty z parówek nie rozpadły się na patelni, należy spiąć je wykałaczką.
Angielskie śniadanie jako pierwsze przychodzi na myśl, ale to nie jedyny pomysł na podanie parówkowych ośmiorniczek:
Komentarze