Orzeźwiający napój z rabarbarem i rozmarynem

Kompot z rabarbaru jest majowym klasykiem zapamiętanym z dzieciństwa. Dziś przyrządziłam coś bardzo podobnego, jednak wzbogaciłam go o rozmaryn i imbir.

Dodany przez:

Zimne

Porcje:
5 sztuk
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dietetyczne
  • Danie dla dzieci
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 1 kg rabarbaru
  • 1,5 litra wody
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu
  • kawałek świeżego imbiru, ok. 5 cm
  • 100 ml syropu z agawy lub innego dodatku słodzącego

Przygotowanie

  1. Rabarbar myję i tnę na małe kawałki. Imbir kroję lub ścieram na tarce.
  2. Do większego garnku wlewam wodę, dodaję rabarbar i imbir oraz większą gałązkę rozmarynu. Gotuję wszystko pod przykryciem na średnim ogniu do momentu aż rabarbar całkowicie się rozpadnie.
  3. Przecedzam wszystko przez sitko. Dosładzam napój według własnych upodobań.
  4. Podaję schłodzony z kostkami lodu i malutką gałązką rozmarynu.
napój kompot rabarbar
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze