Ciasto cebulowe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Masa cebulowa: Cebulę obrać, pokroić w dość grubą kostkę. Boczek pokroić w kostkę. W garnku rozpuścić margarynę, włożyć boczek i podsmażyć. Dodać cebulę, mąkę, kminek i dusić na lekko nagrzanej płycie (lub na lekkim ogniu). Gdy cebula będzie miękka odstawić do ochłodnięcia. Następnie do cebuli dodać śmietanę, jajko, sól i pieprz. Wymieszać.
Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto włożyć do miski i ugnieść ciasto. Rozwałkować na około ½ cm. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem i wysmarować margaryną. Blachę dokładnie wykleić ciastem (wraz z bokami). Na ciasto wylać masę cebulową. Piec w temp. 200°C około 40 minut. (Ciasto musi mieć złoty kolor). Gdy boki zaczną brązowieć, można zmniejszyć piekarnik do 170°C.
Komentarze