Yuba - alternatywa dla wegan i wegetarian

Yuba, czyli wegetariański zamiennik kurczaka, wyglądem przypomina omlet. Smakowite zwoje powstały z tofu, a dokładniej z charakterystycznej skórki tego najpopularniejszego wegańskiego produktu. W trakcie produkcji tofu z napoju sojowego powstaje kożuszek, który musi być warstwowo złożony i wysuszony. Yuba największą popularnością cieszy się w kuchni Dalekiego Wschodu. W krajach azjatyckich to smakowity substytut mięsa, a dokładniej kurczaka. Yuba inaczej nazywana jest skórką sojową, fudżu lub sparżą. To doskonałe źródło białka i propozycja do diety bezglutenowej.

Yuba – jak gotować i użyć w kuchni?

W Japonii i Chinach używa się zarówno świeżej, jak i suszonej wersji yuby. W polskich sklepach z wegańskimi produktami możemy kupić najczęściej tylko suszoną yubę. Występuje w dwóch wersjach – sprzedawana jako podłużne, ciasno zwinięte laski lub kwadratowe arkusze. Zanim podamy yubę do dania, musimy ją w odpowiedni sposób namoczyć. Optymalna długość to ok. 12 godzin, ale eksperci od kuchni wegańskiej zalecają moczenie nawet do dwóch dni! Po namoczeniu  skórka tofu gotowana w sosie czy z innymi dodatkami jeszcze bardziej zmięknie i wchłonie aromaty dania.

Yuba – jak smakuje wegański zamiennik kurczaka?

Yuba, podobnie jak inne przysmaki z tofu, na pozór ma neutralny zapach oraz smak. Gdy jednak zagłębimy się w strukturę skórki tofu, zidentyfikujemy połączenie kurczaka z omletem. Tak też opisuje ten produkt Marta Dymek z Jadłonomii. Blogerka zwiedzając azjatyckie kraje miała okazje skosztować tamtejszego przysmaku. Inni podkreślają, że yuba ma mleczno-orzechowy posmak i wyróżnia ją wyjątkowa sprężystość. Yuba może być podawana po podgotowaniu w warzywnym sosie, podsmażona na oleju czy przygotowana we fryturze. Łatwo wchłania aromaty i świetnie pasuje do sosów i dressingów. Warto wiedzieć, że im gęściej zwinięta yuba, tym bardziej włóknista struktura produktu.